Opiskeluterveydenhuolto uudistuu – Hei opiskelija, tiedätkö sinä, kuka vastaa jatkossa ja mistä?

Maakunnat nielaisevat sote-uudistuksessa kuntien terveydenhoitotehtävät. Tällä hetkellä työryhmä miettii, minne ammattikorkeakoulujen opiskeluterveydenhoito siirretään kunnilta.

Kotimaa
Henkilö
Sini Liimatainen / Yle

Viime joulun alla ammattikorkeakoulujen oppilasjärjestössä iloittiin: "SAMOK riemuitsee: (siirryt toiseen palveluun) AMK-opiskelijat vihdoinkin YTHS:n piiriin!" ja "Paras mahdollinen joululahja! (siirryt toiseen palveluun)".

Syy riemuun oli, että hallitus oli linjannut sote-ratkaisussaan kaikkien korkeakouluopiskelijoiden pääsevän Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n (siirryt toiseen palveluun) palvelujen äärelle. Eli että kaikkien ammattikorkeakoulujenkin opiskelijat pääsisivät nauttimaan YTHS:n mielen- ja ruumiinterveyden huollosta.

Samok ja Suomenmaa kuvakaappaus.
Samok ja Suomenmaa

Tällä hetkellä YTHS vastaa noin 125 000 yliopistossa opiskelevan terveydenhoidosta. Ammattikorkeakouluista pamahtaisi saman verran – ja vähän enemmänkin: Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) amk-opiskelijoita on kaikkiaan noin 140 000.

Ammattikorkeakoulujen opiskeluterveydenhoidon järjestää kunta. Amk-opiskelija saa apua paikallisesta terveyskeskuksesta siinä missä kuka tahansa kuntalainen.

YTHS:n vuosikustannukset ovat tällä hetkellä noin 37 miljoonaa euroa. Vastaavasti amk-opiskelijoiden kunnallinen terveydenhoito maksaa noin 31,5 miljoona euroa vuodessa. On arvioitu, että amk-opiskelijoiden siirtyminen YTHS:n piiriin tuottaisi noin 35,5 miljoonan euron kustannukset.

Mutta kuka maksaa ja kenelle – nämä ovat vielä auki.

"Ei hajuakaan aikataulusta"

Emilia Hellman opiskelee Metropolia-ammattikorkeakoulussa terveydenhoitajaksi. Hän on siinä vaiheessa opintojaan, että tekee niitä osittain etänä. Mitä hän tietää tulevaisuudessa häämöttävästä opiskelijoiden terveyspalveluiden uudistuksesta?

– Mä olen ymmärtänyt, että me mennään tähän YTHS:n piiriin, niin kuin tällä hetkellä yliopisto-opiskelijat ovat.

Emilia on oikeassa – jos siis hallituksen joulukuinen sote-ratkaisu pitää paikkansa. Mutta milloin amk-opiskelijat YTHS:n hoteisiin pääsisivät, sen aikataulusta Emilialla ei ole hajuakaan. Hallituksen joulukuisessa paperissa on päivämäärä 1.1.2019.

Henkilö
Emilia Hellmanin terveydenhoitajakoulutus Metropolia-ammattikorkeakoulussa on nelivuotinen. Emilian opinnot ovat puolivälissä.Sini Liimatainen / Yle

Emilia kertoo, että maksaa tällä hetkellä vain hammashoitopalveluista. Hän olisi valmis maksamaan toimivista opiskeluterveyspalveluista. Sopivaksi summaksi hän haarukoi 50 euroa lukukaudessa. Suurinpiirtein saman verran maksavat YTHS:n palvelut opiskelijalle per lukukausi juuri nyt.

Oman koulunsa terveydenhoitajalla Emilia on käynyt ottamassa vain rokotuksia. Muissa asioissa hänet on ohjattu omalle terveysasemalle, kuten kuuluukin.

YTHS mukana uudistamassa

YTHS on pääosin julkisrahoitteinen säätiö. Siitä saattaa siis olla tulossa todella suuren ihmisjoukon terveyden vaalija, jos hallituksen joulukuulle päivätty suunnitelma toteutuu.

Nyt maaliskuussa tiedetään jo, että matkassa on mutkia ja runsaasti kysymyksiä, kuten: Kuka uudistuksen toteuttaa? Voiko se olla jokin säätiö, sellainen kuin YTHS? Onko uudistus tasa-arvoinen? Mitä se maksaa? Ja kuka maksaa? Entä valinnanvapaus? Ja perustuslainmukaisuus?

YTHS ei halua tässä vaiheessa spekuloida sillä, miten se järjestäisi kaiken tarvittavan tilanteessa, jossa sen hoidettavien määrä käytännössä tuplaantuu nykyisestä. Mistä tilat? Entä henkilökunta? Entä rahat?

Kaikkia näitä kysymyksiä pohtii parhaillaan työryhmä, jonka toimikausi alkoi tämän vuoden maaliskuun alussa. Syyskuun lopussa sillä pitäisi olla käsissään lakiluonnos, jonka voi luovuttaa eteenpäin lainsäätäjille, ja jonka perusteella korkeakoulujen opiskeluterveydenhuoltoa uudistetaan.

YTHS:n edustaja on työryhmässä mukana pysyvänä asiantuntijana. Muita pysyviä asiantuntijoita on Suomen opiskelijakuntien liitosta SAMOKista, sosiaali- ja terveysministeriöstä ja Suomen ylioppilaskuntien liitosta SYL:sta. Ryhmän varsinaiset jäsenet ovat ministeriöistä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:sta ja Kelasta.

"En ole kuullutkaan tästä"

Fanni saa jo nyt YTHS:n palveluita. Hän opiskelee ensimmäistä vuotta Aalto-yliopistossa energia- ja ympäristötekniikkaa. Fanni istuu odottamassa vuoroaan YTHS:n laboratorioon. Käsitaipeessa on paksu tuppo vanua ja laastaria. Verikoe on otettu.

– Mulla on varmaankin influenssa. Mulla on ollut korkea kuume viikon nyt, niin... Päätin tulla tänne. Tämä on ensimmäinen kerta kun käytän YTHS:n palveluita, koska mä olen useimmiten aika terve, Fanni naurahtaa.

Henkilö
Aalto-yliopistossa ensimmäistä vuotta opiskeleva Fanni ei ihan tarkalleen tiedä mitä opiskeluterveydenhoidostaan maksaa.Sini Liimatainen / Yle

Fanni ei osaa ihan tarkalleen sanoa, paljonko tällä hetkellä omista opiskeluterveyspalveluistaan maksaa.

– Luulen, että maksan ainoastaan lääkkeistä. Varmaankin labrakokeista myös maksan.

Entä oletko kuullut siitä, että ammattikorkeakouluopiskelijat pääsisivät myöskin YTHS:n palvelujen piiriin?

– En oo kuullut, mutta se ois kyllä ihan hyvä. Tasapuolista.

Täyttä varmuutta asiasta ei vielä olekaan, koska järjestely tosiaan vaatisi lain, joka turvaisi yhden säätiön – eli YTHS:n – aseman virallisena terveyspalvelujen tuottajana.

Työryhmältä odotetaan väliaikatietoja lakiluonnoksesta toukokuussa. Valmis se tuskin on vielä silloin. Opiskelijoiden terveydenhoidossa kaikki jatkuu kuitenkin entisellään vielä ainakin pari vuotta, mutta tammikuussa 2019 asiat voivat olla jo toisin.

Mitä YTHS antaa?

Miksi ammattikorkeakoulujen oppilasjärjestöt sitten riemuitsivat joulukuisesta päätöksestä? Siksi, että niiden toiveita on kuultu. Opiskelijajärjestöt SYL, SAMOK ja OLL ovat itse asiassa paukuttaneet YTHS:n puolesta (siirryt toiseen palveluun)jo useampia vuosia. YTHS-mallia on amk-opiskeluterveydenhoidossa kokeiltukin aikaisemmin.

Hoitokokeilu toteutettiin kahdella paikkakunnalla, Seinäjoella ja Lappeenrannassa, vuosina 2011–2014. Kokemukset olivat hyvät.

Entä kuka saa nykyisin käyttää YTHS:n palveluita? Vastaus: Perustutkintoaan yliopistossa tai korkeakoulussa suorittava, YTHS:n toimipiiriin kuuluvalle ylioppilaskunnalle jäsenmaksunsa maksava ihminen. Ylioppilaskunnat tilittävät jokaisesta jäsenestään 54 euroa terveydenhoitomaksuna.

Tuolla rahalla opiskelijat pääsevät YTHS:n kautta perusterveydenhuollon lisäksi mielenterveyshoitoon. Eri maksusta pääsee esimerkiksi hammaslääkärin, gynekologin ja ihotautilääkärin vastaanotolle.

Mitä opiskeluterveydenhuollon keskittymisestä YTHS:ään pitäisi ajatella? YleX:n ajankohtaisohjelma Etusivu jatkaa keskustelua radiossa maanantaina 27.3. klo 12. Vieraana opiskelijajärjestö SAMOKista Eero Löytömäki sekä SYListä Ella Keski-Panula.