Suomalainen tuulitunnelilentäjä tähdittää Pinkin ja Sian musiikkivideota ja osallistuu Amerikan Talent-kisaan

Inka Tiitto on tehnyt myös stuntteja James Cameronin tulevaan elokuvaan.

kulttuuri
Ihminen leijuu tuulitunnelissa.

Inka Tiiton elämä on lennokasta. Monella tapaa. Hän on lentänyt edellisenä päivänä Los Angelesiin Yhdysvaltojen sisällä. Silti hän jaksaa heti aamutuimaan herätä puhumaan lentämisestä. Tuulitunnelissa lentäminen, tai ennemminkin tanssiminen, on hänen ammattinsa.

Vuosi 2017 on ollut Tiiton uralla käänteentekevä. Urheilumainen tuulitunnelilentäminen on muuttunut taiteellisempaan suuntaan. Hänet pyydettiin esiintymään norjalaisen elektroduo Stargaten, Pinkin ja Sian Waterfall-kappaleen musiikkivideolle. Supertähti Sia ei ole esiintynyt omilla musiikkivideoillaan vuosiin, joten jälleen kerran piti keksiä jotain uutta. Ohjaajan silmiin oli osunut Tiiton lentovideot.

– Videota kuvattiin nopealla aikataululla Ontariossa Kaliforniassa vain kymmenen päivää ennen sen julkaisemista. Puitteet olivat todella hienot värivaloineen ja savukoneineen, Tiitto kuvailee.

Tiitto oli aikaisemmin tehnyt jotain vastaavaa, mutta aivan näin hienoissa puitteissa hän ei ollut lentänyt. Kypärätkin olivat erityisen kiiltävät. Videossa Tiitto tanssii pinkein ja violetein valoin valaistussa tunnelissa itse tekemäänsä koreografiaa. Loppupuolella videota tanssiin yhtyy toinen nainen.

– Koreografioita ei ole aikaisemmin tehty tunneliin kahdelle ihmiselle. Liikkeiden synkronoiminen on vaikeaa pienessä tilassa. Ja jos menee toisen yläpuolelle, ilmavirta saattaa loppua.

Silti Tiitto nautti uudenlaisesta esiintymistilanteesta.

– Normaali lentäminen on kuin mikä tahansa urheilutilanne. Ihan kuin salilla kävisi. Musiikkivideon kuvauksissa tilanne oli toinen, sillä rakastan esiintymistä. Siinä pääsi toteuttamaan itseään.

Ilmojen kuningatar

Tuulitunnelissa lentokokemus vastaa vapaapudotusta lentokoneesta. Ilmavirran nopeus voi olla jopa 300 km/h. Laji on vielä suhteellisen uusi, mutta se kasvattaa koko ajan suosiotaan ympäri maailmaa.

Inka Tiitto alkoi harrastaa tuulitunnelilentämistä viisi vuotta sitten. Kolmen vuoden ajan hän on tehnyt sitä niin täysipainoisesti kuin mahdollista. Tiitolla on plakkarissaan maailmanmestaruus vuodelta 2015 ja maailmancupin hän voitti vuosi sitten.

Suomalainen on lajin pioneeri ja kehittänyt sitä eteenpäin.

– Onhan se hassua, että lajissa kilpaillaan minun kehittämilläni liikkeillä, Tiitto nauraa.

Inka Tiitto
Flyspot

Tuulitunnelilentäminen ei ole halpaa puuhaa. Yksi lentokerta maksaa 400 euroa. Inka Tiitto on harjoitellut paljon Puolassa, mistä löytyy hänen kotitunnelinsa. Sitä ylläpitävä firma on myös hänen sponsorinsa.

Suomessa on tällä hetkellä vain yksi tuulitunneli Pyhtäällä, mutta toinen rakentuu ensi vuoden aluksi Helsinkiin.

– Sitten saadaan lisää harrastajia Suomeenkin, Tiitto iloitsee.

Lentäen maailmanmaineeseen

Kolmekymppinen Inka Tiitto on asettanut itselleen tavoitteen; esitellä tuulitunnelilentäminen suurelle yleisölle. Hän on jo kehittänyt lajia urheilullisesta suorittamisesta artistiseen ja tanssilliseen suuntaan. Siinä näkyy hänen nykytanssitaustansa.

– Katson paljon eri lajien videoita, joista otan ideoita. Sellaisia ovat esimerkiksi tankotanssi tai sirkus.

tuulitunnelilentaminen inka tiitto
Inka Tiitto.Lauri Aapro

Erikoinen laji on alkanut saada jo huomiota. Australiassa käydessä joogavaatekaupan myyjä tunnisti Tiiton ja kertoi katsovansa tämän videoita joogaoppilaiden kanssa.

Mutta nyt Tiitosta on kiinnostunut myös viihdeteollisuus ja vieläpä Yhdysvalloissa. Supertähtien musiikkivideon lisäksi suomalaislentäjä on jo ehtinyt olla James Cameronin ensi vuonna julkaistavassa elokuvassa stuntina. Sitä ennen hänet nähdään America's Got Talent -ohjelmassa toukokuussa.

– Minua pyydettiin mukaan, koska tämä on jotain aivan uutta. Katsotaan, miten pärjään laulajien ja tanssijoiden keskellä. Toivottavasti pääsen mukaan elokuun livelähetyksiin.