1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Suomalainen terrorismitutkija Lontoon iskusta: "Tämä on sellainen tekotapa, jota Isisistä inspiroituneet ihmiset ovat käyttäneet"

Paikallinen poliisi on ilmoittanut tutkivansa Lontoon Westminsteriin tehtyä iskua terrorismina.

terrorismi
Leena Malkki
Leena MalkkiYle

Terrorismitutkija Leena Malkin mukaan Lontoon iskussa on piirteitä, jotka viittaavaat terrorismiin. Tällä hetkellä on hänen mielestään kuitenkin liian aikaista sanoa, onko kyse varmuudella terrorismista. Yhteneväisyyksiä esimerkiksi Isisin aiemmin tekemiin iskuihin on kuitenkin nähtävissä.

– Tämän tyyppinen isku, mikä nyt näyttää tapahtuneen, on helppo toteuttaa. Tämä on sellainen tekotapa, jota Isisistä inspiroituneet ihmiset ovat käyttäneet, Helsingin yliopiston tutkija Malkki vahvistaa.

Poliisi on vahvistanut ainakin neljän ihmisen kuolleen Lontoon Westminsterissä tapahtuneessa iskussa, jossa epäillyn uskotaan ajaneen ihmisten päälle autolla ja puukottaneen poliisia parlamentin läheisyydessä.

– Se on toimintatapana sellainen, joka sopisi Isisin inspiroimaksi tai jopa tilaamaksi, mutta nämä ovat kuitenkin toimintatapoja, joita ovat monet tekijät käyttäneet, Malkki kertoo.

Poliisi on ilmoittanut tutkivansa tapausta terrorismina

Malkin mukaan siitä, että poliisi tutkii tapausta terrorismina, ei voi tehdä suoria johtopäätöksiä.

– Se, että poliisi suhtautuu tähän terrori-iskuna, on heidän operatiivinen koodi siitä, minkälaisiin toimiin he tässä tilanteessa ryhtyvät enemmän kuin mikään varma arvio vielä, Malkki selventää.

Iskun kohdetta tai tekotapaa Malkki ei pidä yllättävänä.

– Jos tässä paljastuu Isis-inspiraatio taustalta, niin tämä ei ole mitenkään uudentyyppinen isku. Uutta on nyt lähinnä se, että se tapahtuu Iso-Britanniassa, jossa iskua on kyllä jo odotettu kauan, Malkki sanoo.

Mistä tiedetään, oliko kyseessä terrorismi?

Malkin mukaan lisätietoja teon motiivista saadaan, kun poliisin ampuman hyökkääjän henkilöllisyys ja tausta selviävät. Myös tarkempi kuva tapahtumista antaa voi antaa osviittaa siitä, mikä teon tarkoitus oli.

– Kun tapahtumien kulku tarkentuu, on mahdollisuus arvioida sitä, mitä on yritetty tehdä, koska ainahan se, mitä on tapahtunut, ei ole sama kuin mitä on suunniteltu, Malkki selittää.

Malkin mukaan tässä vaiheessa pidetään myös tarkkaan silmällä Isisin sosiaalisen median tilejä. Isisillä on ollut tapana ilmoittautua iskujen tekijäksi sosisaalisessa mediassa.

Lontoon isku tapahtui Brysselin iskun vuosipäivänä ja muistutti tekotavaltaan kovasti muita Eurooppaa vastikää koetelleita iskuja. Ovatko terrori-iskut Euroopassa yleistyneet viime vuosina?

– Terrorismia on ollut Europassa jo aika pitkään. Meillä on nyt sellainen tunne, että eletään terrorismin aikakautta ensisijaisesti sen kautta, että meillä on ollut pitkä aikakausi, kun terrorismia on ollut vähemmän. Mutta kyllä asiantuntijat odottavat, että jihadi-terrorismi edelleen jatkuu Euroopassa sillä tasolla, millä me olemme tottuneet sitä näkemään ja ehkä vielä vähän yleistymään, Malkki sanoo.

Lue seuraavaksi