1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Toimittajalta: Kovapintainen Lontoo ei vapise terrorin edessä

Terrori-isku ei onnistunut syöksemään Lontoota sekasortoon, sillä kaupungin asukkaat eivät suostu pelkäämään. Iskupaikka oli tuttuakin tutumpi toimittaja Pasi Myöhäselle.

Ulkomaat
Kaksi poliisia keskustelee, taustalla Lontoon busseja.
Poliisit eristivät tekopaikan lähellä parlamenttitaloa.Andy Rain / EPA

Leppoisasti alkaneen työpäivän luonne muuttui eilen iltapäivällä hetkessä. Olin juuri päättänyt haastattelun Britannian pubikulttuurin tulevaisuudesta, kun puhelin soi. Parlamenttitalolla oli tapahtunut isku, joka vaikutti heti ensitietojen perusteella vakavalta.

Pubi vaihtui junaan, joka vei Lontoon pohjoisen kehätien tuntumasta kohti Westminsterin parlamenttirakennusta. Tuttuakin tutumpaa paikkaa, jonka liepeillä olen tehnyt kymmeniä haastatteluja ja selittänyt brittipolitiikan kiemuroita kameralle.

Parlamenttitalo ja sen ympäristö on Britannian poliittisen elämän keskus ja Big Ben -kellotornin ansiosta myös turistien suosikkipaikka. Vasta maanantaina opastin sen ulkopuolella suomalaisvieraitani.

Nyt aivan samoilla jalansijoilla kuoli neljä viatonta ihmistä, mukaanlukien 48-vuotias poliisi Keith Palmer. Yli 40 henkilöä loukkaantui ja uhrien määrä voi nousta, sillä osa heistä sai “katastrofaalisia” vammoja. Autonsa väkijoukkoon ajanut ja veitsellä aseistautunut iskun tekijä menehtyi poliisin luoteihin.

Lontoo osasi odottaa iskua

Isku oli hirveä, mutta se ei ollut yllättävä. Britanniassa terrorin uhka on ollut jo syksystä 2014 lähtien toiseksi korkeimmalla tasolla. Määritelmän mukaan terrori-isku on “todennäköinen”. Eilen tapahtui siis jotain, mitä lontoolaiset olivat odottaneet.

Kaupunki ei mennyt paniikkiin. Westminsterin alueen työntekijät poistuivat paikalta rauhallisesti. Poliisien määrä oli valtava mutta vain yksi metroasema oli suljettu iskun vuoksi. Parlamentti kokoontuu jälleen huomenna, eikä terrori-iskun uhkatasoa ole korotettu.

Lontoota on vaikea pelotella, sillä terrori ei ole uutta. Vuonna 2005 islamistiterroristien iskut julkiseen liikenteeseen vaativat päivän aikana 52 ihmishenkeä. Tätä ennen Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:n pommikampanjat runtelivat kaupunkia 30 vuoden ajan.

Useita iskuja estetty

Tietynlainen terroriin tottuminen ei tarkoita sitä, että sen edessä olisi luovutettu. Iskun tekijä käytti ampuma-aseen sijaan veistä ja autoa. Ilman Britannian tiukkoja aselakeja isku olisi voinut olla paljon tuhoisampi.

Maan turvallisuuspalvelut kertovat estäneensä useita iskuja viime vuosien aikana.

Iskujen vuoksi kaupungissa on jo kauan sitten sisäistetty se, että täydellistä turvallisuutta ei ole olemassa.

Poliisi kuvaili myöhään eilen olettavansa, että tekijä oli “kansainvälisen terrorismin inspiroima”. Hänen motiiveistaan ei ole vielä tietoa, mutta pelon ilmapiiriä julma isku ei Lontooseen tuo.

Lue seuraavaksi