Konserttisali jakaa Jyväskylän kuntavaaliehdokkaita – näin puolueet eroavat Jyväskylää koskevissa kysymyksissä

Ylen vaalikoneessa on viisi kuntakohtaista kysymystä. Ehdokkaiden astausten perusteella lukiokoulutus siirretään takaisin kaupungille, vanhusten pääsy palveluasumiseen turvataan, ja päivähoito-oikeuden rajaukset poistetaan.

kuntavaalit
grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ylen vaalikoneen (siirryt toiseen palveluun) on täyttänyt 351 jyväskyläläistä kuntavaaliehdokasta. Vaalikoneen viidestä Jyväskylää käsittelevästä kysymyksestä eniten ehdokkaita jakaa eniten kysymys konserttisalin rakentamisen aloittamisesta tulevan valtuustokauden aikana.

Jos valtuusto muodostettaisiin kaikista vaalikoneen täyttäneistä ehdokkaista, konserttisalin rakentaminen kaatuisi valtuustossa äärimmäisen niukasti. Äänestystulos olisi 161 puolesta, 163 vastaan, 23 tyhjää.

Eniten konserttisalin rakentamisen kannattajia löytyy Vihreistä, Kokoomuksesta, Vasemmistoliitosta, joiden vastaajista selvä enemmistö kannattaa konserttisalin rakentamista.

SDP:tä ja Keskustaa konserttisalikysymys jakaa, mutta molemmissa ehdokkaiden enemmistö on konserttisalin rakentamista vastaan. SDP:ssä ero on niukka, Keskustassa kaksi kolmesta vastustaa.

Myös Perussuomalaisten, Kristillisdemokraattien ja SKP:n ehdokkaista enemmistö vastustaa salin rakentamisen aloittamista. Kristillisdemokraateissa ja SKP:ssä vastustajien osuus on noin kaksi kolmesta, kun taas Perussuomalaisissa osuus jää pienemmäksi.

Piraattipuolueessa salin rakentamista ei kannata kukaan. Piraattien puolesta salin voi kyllä rakentaa, mutta ei julkisella rahalla.

Vanhusten pääsy tuettuun palveluasumiseen helpottuu

Ikäihmisille ehdokkailla on hyviä uutisia – turvattu pääsy kotihoidosta tuetun palveluasumisen piiriin jakaa vaalikonevastaajia vähiten, ja pääsy turvataankin Jyväskylässä massiivisella äänivyöryllä.

Vastanneista ehdokkaista muodostettu valtuusto hyväksyy turvaamisen äänin 315 puolesta, 12 vastaan, 15 tyhjää.

Vastustavat hajaäänet tulevat eri puolueista, mutta jyrkästi turvaamista ei vastusta kukaan.

Lukiokoulutus takaisin kaupungille

Vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden enemmistö siirtäisi paljon puhetta aiheuttaneen lukiokoulutuksen Jyväskylän koulutuskuntayhtymältä takaisin suoraan kaupungin vastuulle.

Äänestyksessä esitys lukiokoulutuksen ottamista takaisin kaupungin omaksi toiminnaksi voittaisi ääniin 181 puolesta, 122 vastaan, 44 tyhjää.

Vastustajilla on enemmistö ainoastaan Vasemmistoliitossa. Samasta puolueesta löytyy myös suurin tyhjää äänestäneiden osuus: useampi kuin joka viides Vasemmistoliiton ehdokas äänestäisi tyhjää.

Päivähoidon rajoitukset pois, avovankila rakennetaan

Kaksi jäljellä olevaa Jyväskylää koskevaa kysymystä ratkeavat vaalikonevastausten perusteella molemmat selkeällä äänten enemmistöllä.

Päivähoidosta poistetaan kaikki rajoitukset äänin 212 puolesta, 126 vastaan, kymmenen tyhjää. Kokoomuksen, Keskustan, Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien enemmistö vastustaa, mutta SDP:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton, SKP:n ja Piraattien vankka kannatus vie aloitteen läpi.

Avovankilan rakentamisen estämistä koskeva aloite kaatuu äänin 56 puolesta, 274 vastaan, 17 tyhjää. Yhdestäkään puolueesta ei löydy enemmistöä estämään vankilan rakentamista. Suhteellisesti eniten vankilan vastustajia on Perussuomalaisissa.

24. 3. Piraattipuolueen näkemys konserttisalista korjattu. Alun perin puolueen näkemykset olivat kääntyneet päinvastaisiksi.