Hyppää sisältöön

Siru ihon alla, magneetit sormenpäissä – tulevaisuudentutkija tarkkailee heikkoja signaaleja

Tulevaisuudentutkijan on pidettävä mielessä myös sellainen vaihtoehto, että ihmiset alkaisivat hyljeksiä teknologiaa, Elina Hiltunen sanoo.

Ylen aamu-tv: Tulevaisuuden kuluttaja
Ylen aamu-tv: Tulevaisuuden kuluttaja

Tulevaisuudentutkija ja tietokirjailija Elina Hiltunen ennakoi tulevaisuutta niin sanottujen heikkojen signaalien avulla. Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Hiltusen mukaan heikot signaalit ovat tässä päivässä olevia merkkejä tulevaisuudesta.

– Ne ovat ensimmäisiä asioita, kun asiat alkavat tapahtua. Uusia innovaatioita tai sitä, että ihmiset alkavat tehdä asioita jotenkin oudolla tavalla, Hiltunen selittää.

Hiltunen kertoo keränneensä Mitä tulevaisuuden asiakas haluaa -kirjaansa varten heikkoja signaaleja ja yhdistelleensä niitä.

– Siitä muodostuu trendiaihioita ja trendejä. Eli nämä trendit ovat ison työn tulos. Siinä on tehty paljon havainnointityötä.

Ihon alle siru ja sormiin magneetit

Hiltusen mukaan yksi heikko signaali nykypäivänä on esimerkiksi se, että jotkut ihmiset laittavat ihonsa alle lähilukutekniikkaa hyödyntävän NFC-sirun, jota voi käyttää esimerkiksi maksamiseen ja oven avaimena.

Koiriin ja kissoihin on pistetty sirut jo iät ja ajat.

Elina Hiltunen

– Koiriin ja kissoihin on pistetty sirut jo iät ja ajat, Hiltunen huomauttaa.

Jotkut myös asentavat sormenpäihinsä magneettisia implantteja, jotta he saisivat uuden aistin.

Nämä oudot jutut eivät ehkä sellaisenaan tule yhteiskuntaan laajemmin, mutta ne vähän laimenevat.

Elina Hiltunen

– Eli he pystyvät tuntemaan magneettikentät, Hiltunen kertoo

Hän korostaa, että tällaisia ihmisiä ei ole paljon.

– Tämä on juuri se heikkojen signaalien ajatus, että katsotaan tällaisia vähän outoja juttuja. Nämä oudot jutut eivät ehkä sellaisenaan tule yhteiskuntaan laajemmin, mutta ne vähän laimenevat, Hiltunen selittää.

"Teknologia tulee iholle"

Niin sanotuissa tavallisissa ihmisissä teknologian laittaminen oman kehon sisälle näkyy Hiltusen mukaan jo nyt esimerkiksi aktiivisuusrannekkeina tai NFC-sormuksina.

Tatuointi, joka toimii jonkinlaisena sensorina tai anturina.

Elina Hiltunen

– Näkisin, että teknologia tulee iholle. Meissä on joku kiinnitettävä tatuointi, joka toimii jonkinlaisena sensorina tai anturina. Tai sillä pystyy tekemään erilaisia asioita, tulevaisuudentutkija hahmottelee.

Hiltunen huomauttaa, että ihmisillä on jo nyt erilaisia upotettuja teknologisia apuvälineitä, kuten kuulolaitteita tai sydämentahdistimia. Hiltusen mukaan myös silmälasit ovat ikään kuin kone, joka parantaa ihmisen näköä.

Ihmiset voivat alkaa hyljeksiä teknologiaa

Hiltunen korostaa, että tulevaisuudentutkijan täytyy myös pitää mielessä, mitä tapahtuu, jos kehitys lähteekin toiseen suuntaan.

– Jos ihmiset lähtisivätkin hyljeksimään teknologiaa jollakin tavalla, hän pohtii.

Tulevaisuudentutkijan mielestä tulevaisuutta voi ennustaa paljon myös katsomalla nuoria.

– Sosiaalinen media tulee yhä enemmän osaksi meidän elämäämme. Tämä on se, mitä trendeistä voisi päätellä.