Kouvolan talous parani ennakoitua enemmän – "Lauri sanoisi, että pää on pinnan yläpuolella"

Kouvolan kaupungin vuoden 2016 tilikauden tulos oli 5,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Kouvola
Kouvolan kaupungintalo
Raine Martikainen / Yle

*KOUVOLA *Kouvolan kaupunki on hilannut talouttaan hiljalleen tasapainoon. Väliaikaisen kaupunginjohtajan Tuukka Forsellin mukaan vuonna 2016 talous parani jopa odotettua enemmän.

Tilinpäätös osoittaa, että kaupungin vuoden 2016 tilikauden tulos oli 5,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

– Tulos yllätti meidät hieman, vaikka tiesimme, että talous on paranemassa. Lauri sanoisi, että pää on pinnan yläpuolella, sanoi Forsell viitaten entiseen kaupunginjohtajaan Lauri Lamminmäkeen.

Hyvästä tuloksesta huolimatta Kouvolan tulokehitys huolettaa edelleen Forsselia. Viime vuonna Kouvolan väkiluku väheni noin 600 asukkaalla, eivätkä asukkaiden ansiotulot kasvaneet.

– Kunnallisverojen tuotto oli ihan hyvä, mutta yhteisöverojen tuotto oli pakkasen puolella. Se on tietenkin talouden suhdanteistakin kiinni, sanoi Forsell.

Verotulot kasvoivat

Tilikauden myönteisen lopputuloksen taustalla olivat onnistuneet viime vuosina tehdyt säästöt ja toisaalta veronkiristykset. Kouvolan kaupungin verotulot nousivat 8,1 miljoonaa euroa vuoteen 2015 verrattuna. Vuonna 2016 Kouvola nosti kunnallisveroprosenttiaan.

Lisäksi valtionosuuksien kasvu oli 9,1 miljoonaa euroa. Myönteiseen tulokseen vaikutti kertaluonteisesti se, että kaupunki myi Tykkimäen osakkeita noin 1,5 miljoonalla eurolla vuodenvaihteessa 2015–16.

Lisäksi Kouvolan kaupunki purki Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carean alijäämien kattamiseksi tehtyä varausta 2,5 miljoonalla eurolla, mikä paransi tilikauden tulosta.

Kaupungin henkilöstön määrä oli vuoden 2016 lopussa noin 5 900 henkilöä. Henkilöstömäärä on vähentynyt neljässä vuodessa yli 700:lla. Viime vuonna henkilöstömenot vähenivät 2,4 miljoonaa euroa edellisvuodesta.

– Kukaan ei voi enää sanoa, että Kouvolalla olisi liian suuri kuntasektori. Tällä palveluverkolla toiminta on niin tehokasta kuin se voi olla, sanoi henkilöstöjohtaja Päivi Karhu.

Silti Kouvolan toimintakulut kasvoivat 1,2 prosenttia eli 6,7 miljoonaa euroa edellisvuodesta.

Vuosikymmenen alkuun verrattuna Kouvolan talous on kohtuullisessa kunnossa. Tilikauden tulos parani reilusti vuodesta 2015, jolloin tilikauden tulos oli 4,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.