Hyppää sisältöön

Sveitsiläiset hullaantuivat laillisesta "kevytkannabiksesta" – kysyntä ylittää jo tarjonnan

Viljelijä ja riippuvuuksiin erikoistunut lääkäri ovat yhtä mieltä siitä, että laillisen kevytkannabiksen tuotantoa pitäisi säädellä tarkemmin.

KannaSwissin johtaja Corso Serra di Cassano hoitaa kannabiskasveja yrityksen kasvattamossa. Kuva: Reuters

Sveitsissä laillisen niin sanotun kevytkannabiksen suosio lisääntyy nopeasti. Sveitsi salli vuonna 2011 alle yhden prosentin THC:tä sisältävien kannabislaatujen myynniin ja käytön.

Kevytkannabiksen verotusta valvovan Sveitsin tullin mukaan aineen suosio räjähti viime vuoden loppupuolella (siirryt toiseen palveluun). Kevytkannabista myyvien kauppojen määrä nousi viime vuonna kourallisesta 140:een.

THC eli tetrahydrokannabinoli on merkittävin kannabiksen kemiallisista yhdisteistä, jotka aiheuttavat päihdyttäviä ja lääkitseviä vaikutuksia.

Toinen kannabiksen psykoaktiivinen yhdiste, kannabidioli eli CDB, ei ole kielletty Sveitsin huumausainelaissa. Kevytkannabiksen CBD-pitoisuus voi olla korkea, joten aineella on päihdyttävä vaikutus matalasta THC-pitoisuudesta huolimatta.

Hinnasta neljäsosa veroja

Genevessä viime joulukuussa avattu kannabiskauppa Dr Green myy useita kevytkannabislaatuja kuten "Skunkia", "Big Budia" ja "Hazea", joiden CBD-pitoisuus vaihtelee 14 ja 20 prosentin välillä.

Nämä sallitut matalatehoiset lajikkeet on viljelty Sveitsissä. Asiakkaat voivat ostaa niitä 9–11 euron grammahintaan. Tuotteen hinnasta 25 prosenttia on veroja, mikä vastaa piipputupakan verotusta.

– Tuotteissamme on alle 0,99 prosenttia THC:tä, mikä on Sveitsin lainsäädännön sallima määrä, Dr Greenin perustaja Paul Monot sanoo.

Monotin mukaan hänen kauppansa myynti on kasvanut nopeasti joulukuun avajaisten jälkeen. Dr Green myy kuukaudessa 4–8 kiloa kannabista, mistä yritys saa tuloja 50 000–100 000 frangia eli noin 46,650–93 300 euroa.

Monot kertoo, että liikkeen asiakaskunta on sekalaista. Hänen mukaansa joukossa on lähes 90-vuotiaita vanhuksia sekä työläisiä, pankkiireita ja lakimiehiä.

Monot aikoo nyt laajentaa yritystoimintansa. Hän suunnittelee kevytkannabiksen myyntiä jopa 40 kaupassa.

Laillista Haze-nimistä kevytkannabislajiketta Dr Green -myymälässä. Aineen THC-pitoisuus on 0,8 prosenttia ja CBD-pitoisuus 18 prosenttia. Neljä grammaa maksaa 40 frangia eli vajaat 40 euroa. Kuva: Reuters

Viljelijän tuotanto laahaa kysynnän perässä

Kevytkannabiksen kasvattaja ja tukkumyyjä KannaSwiss toimittaa valmistamiaan luomukannabistuotteita eri puolella Sveitsiä sijaitseville myymälöille. Yritys on vuodessa nelinkertaistanut henkilöstönsä kahteenkymmeneen.

KannaSwissin verkkosivujen mukaan yritys myy kukinnon lisäksi myös kevytkannabislajikkeiden pistokkaita sekä kannabisöljyjä, joiden CBD-pitoisuus on 10–30 prosenttia ja THC-pitoisuus 0,05 prosenttia.

Köllikenin pikkukaupungissa sijaitsevan KannaSwissin johtaja Corso Serra di Cassano sanoo, että yritys ei pysty suuren kysynnän vuoksi toimittamaan kaikkia asiakkaiden tilauksia.

Hänen mukaansa KannaSwiss myi aluksi muutaman kilon kevytkannabista viikossa. Nyt tilauksia on niin paljon, että ostajat haluaisivat yhteensä yli 700 kiloa kuukaudessa tai jopa enemmän.

Di Cassanon sisäkasvattamossa on 3 000 kannabiskasvia. Yrityksen sähkölasku on jopa 15 000 euroa kuukaudessa. Di Cassano toivoo, että Sveitsin viranomaiset säätelisivät alaa tarkemmin.

– Ihmiset yrittävät tulla mukaan nouseville teollisuuden aloille. Valitettavasti kaikki eivät toimi eettisesti. Jos joku keksii tavan kasvattaa kasvin nopeammin ja kasvattamoon iskee kasvisairaus, niin he suihkuttavat kemikaaleja, Di Cassano sanoo.

Sveitsin kevytkannabismarkkinoiden arvoksi on arvioitu noin 93 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Kevytkannabiksen sisältö huolestuttaa lääkäriä

Geneven sairaalan riippuvuusyksikön johtaja Barbara Broers arvioi, että kevytkannabis voi aiheuttaa terveysriskejä esimerkiksi silloin, jos kasvattajat käyttävät kasveihinsa tuholaistentorjunta-aineita.

Broersin mukaan tällä hetkellä ongelmana on se, että kevytkannabiksen sisältöä ei kontrolloida riittävän hyvin.

– Onko THC-pitoisuus todellakin alle 1 prosentin? Mitä muita komponentteja siellä on? Onko siellä torjunta-aineita ja niin edelleen? Me emme tiedä, Broers pohtii.

Broersin mukaan toinen ongelma on se, että tupakoimattomat ihmiset saattavat polttaa kevytkannabista tupakan seassa ja siten altistua tupakan aiheuttamille terveyshaitoille.

Viranomaisille kevytkannabis aiheuttaa päänvaivaa, koska aineen THC-pitoisuutta on mahdoton selvittää ilman testausta. Siksi poliisi jatkaa takavarikoiden tekemistä.

Geneven poliisi pyrkii nyt löytämään tapoja, joilla kannabiserän laillisuuden voisi tarkastaa helpommin.

Lähteet: Reuters

.
.