Pohjois-Karjalan ammattikoulutukselle ainoastaan yksi rehtori – oppilaitokset yhdistetään

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä on linjannut suuria hallinnollisia muutoksia. Kuntayhtymästä muodostetaan yksi oppilaitos, jonka alla toimii kaksi toimialaa: teknologia sekä palvelut ja hyvinvointi.

Pohjois-Karjala
Pkky:n ammattiopiston Niskalan kampuksen kyltti.
Antti Makkonen / Yle

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä on tulossa suuria muutoksia. Tällä hetkellä koulutuskuntayhtymällä on kahdeksan ammattiopistoa ja aikuisopisto. Kaikissa yhdeksässä opistossa on oma rehtorinsa.

Uudistuksen jälkeen rehtoreita on vain yksi eli koulutuskuntayhtymän rehtori.

– Rehtorin lisäksi molemmilla toimialoilla eli teknologia-toimialalla ja palvelut ja hyvinvointi –toimialalla on omat toimialajohtajat, joiden tehtäväkenttä on koko maakunta. Tämän lisäksi meillä on vielä yhteisiä palveluita, joilla on yksikön johtaja. Näin ollen tulosyksiköitä on siis kaikkiaan kolme, summaa Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän johtaja Esa Karvinen.

Jatkossa aikuisten ja nuorten koulutusta ei myöskään enää erotella hallinnollisesti. Jako koulutuksessa tehdään toimialojen perusteella.

Muutosten taustalla on valtakunnallinen ammatillisen koulutuksen reformi eli uudistus, joka muuttaa ammatillisen koulutuksen lainsäädännön sekä rahoitus- ja ohjausjärjestelmät. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa. Lisäksi ammatillisen koulutuksen rahoitusta on leikattu merkittävästi.

Opetus yhä enemmän työpaikoille

Pohjois-Karjalan ammatillisen koulutuksen toimipaikat ovat jatkossakin eri puolilla maakuntaa. Toimipisteet ovat Joensuussa, Outokummussa, Kiteellä, Lieksassa, Nurmeksessa ja Valtimolla.

Rehtoreita toimipisteissä ei jatkossa ole, vaan esimiehinä toimivat koulutuspäälliköt. Koulutuskuntayhtymän johtaja Esa Karvinen sanoo, että tehtävät muuttuvat niin opettajilla kuin opiskelijoilla.

Meillä on tänä vuonna muun muassa koko henkilöstön kahden viikon lomautukset.

Esa Karvinen

– Ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteena on, että oppiminen tapahtuu entistä enemmän muualla kuin kuntayhtymän seinien sisällä eli työpaikoilla. Työtehtävät ja työnkuvat siis muuttuvat. Opettajat toimivat yhä enemmän työpaikoilla oppimisen ohjaajina.

Uudistuksia tiukassa taloustilanteessa

Suurilla hallinnollisilla ja toiminnallisilla muutoksilla Pohjois-Karjalassa pyritään vastaamaan valtakunnallisen uudistuksen tavoitteisiin. Samalla koulutuskuntayhtymä yrittää löytää säästöjä.

Ammatillisen koulutuksen uudistus muuttaa koko rahoituksen perustan. Jatkossa opiskelijamäärä tuo enää puolet rahoituksesta, kun se aiemmin määritti lähes koko rahoituksen. Uudistuksen jälkeen toisen puolen rahoituksesta tuovat tutkinnot ja työllistyminen.

Muutokset heikentävät koulutuskuntayhtymän mukaan rahoituksen ennakoitavuutta. Lisäpaineita talouteen tuovat myös valtion mittavat leikkaukset, joista Pohjois-Karjalan ammatilliseen koulutukseen kohdistuu tänä vuonna 9 miljoonaa euroa.

– Valitettavasti toimenpiteitä on jouduttu kohdistamaan henkilöstöönkin: meillä on tänä vuonna muun muassa koko henkilöstön kahden viikon lomautukset. Myös tilojen käyttöastetta tehostetaan, jotta rahoitusta saataisiin lisättyä opetukseen ja oppimiseen. Nyt tehtävien uudistusten yhteydessä henkilövähennyksistä ei ole puhuttu, koulutuskuntayhtymän johtaja Esa Karvinen sanoo.