1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maataloustuki

Maataloustukien isoin potti Valiolle ja Närpiön Vihannekselle

Maataloustukia maksettiin viime vuonna yhteensä kahden miljardin euron edestä.

Maataloustuki
Närpiön vihannes.
Filip Stén / Yle

Maaseutuvirasto on julkistanut viime vuoden suurimmat maataloustukien saajat. Tuensaajien kärkeen nousi pääasiassa maitotuotteisiin keskittyvä elintarvikeyhtiö Valio, jonka tukipotti oli vajaat 2,3 miljoonaa euroa. Valio oli vielä vuonna 2015 sijalla kaksi.

Valio kiirehti tiedottamaan keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), että tuesta 90 prosenttia on koulumaitotukea. Valion mukaan Suomessa koulumaitotuesta hyötyvät kunnat, jotka voivat ostaa päiväkoteihin ja kouluihin maitoa tavanomaista halvemmalla.

Toiseksi eniten maataloustukia sai viime vuonna Närpiön Vihannes. Vihannesviljelijöiden osuuskunta sai noin 1,6 miljoonaa euroa. Summa oli kokonaisuudessa markkinatukea. Osuuskunta oli vuonna 2015 viidenneksi suurin tuensaaja.

Närpiön Vihannes kertoo verkkosivuillaan edustavansa 43:a kasvihuoneviljelijää. Osuuskunta tunnetaan ennen kaikkea tomaateistaan.

Kolmanneksi suurin tukisumma maksettiin viime vuonna uusikaarlepyyläinen Jeppo Lantgris Oy. Porsastuotantoon erikoistunut yhtiö sai 1,3 miljoonaa euroa. Summa piti sisällään lähinnä eläinten hyvinvointikorvauksia.

Suurimpien tuensaajien listalla, sijalla 107, on myös yksi Suomen rikkaimmista ihmisistä, Antti Herlin. Hänen saamansa tukipotti oli 437 000 euroa. Hissiyhtiö Koneen hallituksen puheenjohtaja Herlin harjoittaa nautakarjataloutta Kirkkonummella.

Kaikkiaan maaseutuvirasto maksoi tukia noin kaksi miljardia euroa, mistä EU-tukia oli vajaat 900 miljoonaa ja kansallisia tukia 1,1 miljardia. Koko potista valtaosa, 1,9 miljardia oli viljelijätukia. Viljelijätukien summa kasvoi 300 miljoonaa euroa edellisvuodesta.

Maaseutuviraston mukaan nousu johtui siitä, että osa vuoden 2015 tuista maksettiin vasta 2016. Maaseutuvirastoa arvosteltiin viime vuonna ankarasti tukimaksujen myöhästymisestä.

Tuensaajia oli yhteensä 60 600, mistä maatiloja oli 55 400. Tuensaajien lukumäärä väheni 3 500:lla edellisvuodesta.

Maakunnista suurimmat tuensaajat vuonna 2016 olivat Varsinais-Suomi (242 miljoonaa), Etelä-Pohjanmaa (234 miljoonaa) ja Pohjois-Pohjanmaa (221 miljoonaa).

Korjaus 23.3. klo 11:31: EU-tuen määrä oli 900 miljoonaa ja kansalliset tuet 1,1 miljardia, ei toisin päin, kuten jutussa aiemmin luki.

Tarkennus 23.3.2017 klo 11:16: Jippo Lantgris on erikoistunut porsastuotantoon.