Telia avasi verkkovierailun hintapelin – kännykkäliittymien maksuissa on nousupainetta

Operaattorit pohtivat, miten korvata tappiot, kun verkkovierailusta tulee ilmaista EU:ssa. Suomalaisasiakkaille muutos poikii todennäköisesti lisämaksuja.

verkkovierailu
Peukalo näppäilee kännykkää.
Yle

Entinen Sonera, joka nimesi torstaina itsensä uudelleen Suomessakin Teliaksi, avasi pelin verkkovierailumaksujen hintapolitiikasta.

Verkkovierailuista perittävät maksut poistuvat EU:n alueella kesäkuussa, ja se voi aiheuttaa operaattoreille tappioita. Lisämaksut ovat hyvin mahdollisia.

Nimenmuutoksen lisäksi Telia kertoi, että sen asiakkaat saavat käyttää kännykkäänsä ja tablettia kaikissa EU-maissa kotimaan kuukausimaksulla.

– Asiakapalaute verkkovierailupalveluista on ollut erittäin positiivista Euroopassa. Käytännössä noin 800 000 liittymää verkkovierailee joka vuosi, kertoo kuluttajaliiketoiminnan johtaja Heli Partanen.

Roaming-edut koskevat Telian uusia liittymiä, joten nykyiset liittymät on päivitettävä.

Teliasta kerrotaan, etteivät kuukausimaksut ole muita kalliimmat. Yhtiö katsoo, että sillä on suuruuden antamaa neuvotteluvoimaa, kun verkkovierailuista sovitaan. Tukkuhinnat puolestaan neuvotellaan operaattoreiden välillä, mutta sääntely asettaa kaikille saman kattotason.

Elisa ja DNA odottelevat vielä

Elisalta ei vielä kommentoida tulevia uusia tuotteita, mutta Elisan liiketoimintajohtaja Jan Virkki sanoo, että Elisa tulee noudattamaan EU:n roaming-asetuksen vaatimuksia. Kilpailutilannetta seurataan tarkkaan ja valmius muutoksiin on.

– Markkina- ja kilpailutilanteen muutoksissa reagoidaan tarvittavasti, sanoo liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

DNA puolestaan harkitsee vielä kahta mahdollista reittiä.

– Yksi on sellainen, että kaikkien liittymien verkkovierailumaksu poistuu. Silloin kaikki asiakkaat joutuvat maksamaan korkeampaa kotimaan hintaa. Operaattoreiden välinen hinnoittelu ei kuitenkaan poistu, ja se pitää kattaa muilla tuloilla. Toinen vaihtoehto on hakea lupaa lisämaksuihin vain niiden asiakkaiden osalta, jotka käyttävät verkkovierailua, kertoo kuluttajaliiketoiminan johtaja Pekka Väisänen.

Lisämaksua ehtii hakea ennen kesää

Viestintäviraston mukaan yksikään operaattori ei ole hakenut siltä lupaa periä verkkovierailuista lisämaksua. EU:ssa verkkovierailut tulevat lähtökohtaisesti maksuttomiksi kesäkuun puolivälistä alkaen.

Operaattorit harkitsevat vielä sitä, minkä suuruisen lisämaksun ne hakevat mahdollisesti korvaamaan ilmaisista verkkovierailuista aiheutuvia tappioita.

Yrityksillä on vielä aikaa hakea lupaa keväällä. Noin kuukauden kuluessa hakemuksesta ne saavat virastolta linjauksen siitä, voiko luvan saada.

– Vielä ei ole täysin selvää, miten lisämaksu päätöksessä määriteltäisiin, kertoo lakimies Marko Priiki Viestintävirastosta.

Lue myös:

Soneraa ei ole enää – tästä päivästä lähtien Telia