Rikostutkinnan kohteeksi joutunut valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen Ylelle: Odotan, että oikeus voittaa

Rikostutkinnan kohteeksi joutunut valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen sanoo hakeneensa palkatonta virkavapautta. Hän toivoo, että se myönnetään.

Matti Nissinen
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen vastaa puhelimeen kesken lomamatkansa. Hän kuulostaa apealta.

– Olen todella harmissani tästä tutkinnasta koko syyttäjänlaitoksen puolesta, että tällaiseen tilanteen on jouduttu. Kukaan muu ei ole tehnyt mitään kuin minä. Toivottavasti tässä ei varjo lankea koko toimiston ylle, Nissinen huokaa.

Keskusrikospoliisi epäilee Nissisen osallistuneen esteellisenä Itä-Suomen syyttäjänviraston ja valtakunnansyyttäjänviraston johtajakoulutushankintoihin, jotka ostettiin Nissisen veljen yritykseltä.

– Keskusrikospoliisi on katsonut, että niin sanottu esitutkintakynnys ylittyy. Se on heidän asiansa, minulla ei ole siihen mielipidettä. Olen valmis auttamaan tutkintaa niin paljon kuin pystyn. Olen kuitenkin omasta mielestäni kaiken heille ja julkisuuteenkin jo kertonut, Nissinen sanoo.

"Pidän tyylikkäänä astua syrjään esitutkinnan ajaksi"

Nissinen on hakenut palkatonta virkavapautta valtakunnansyyttäjän tehtävästä. Hän toivoo, että se hänelle myönnetään.

– Tämä olisi minun toiveeni. Minulla on, tai minulla oli, kalenteri täynnä kaikenlaisia yhteistyötilaisuuksia. Pidän tyylikkäänä astua syrjään esitutkinnan ajaksi. Ei näyttäisi hyvältä, että häärään täysillä kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Nissinen on historian toinen valtakunnansyyttäjä. Hän aloitti tehtävässään huhtikuussa vuonna 2010. Nissinen sanoo odottavansa rauhallisin mielin tutkinnan valmistumista.

– Tämä ei ole minun käsissäni. Minulla ei ole mitään luurankoja kaapissa. Odotan, että oikeus voittaa.