1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työtapaturmat

Nordkalk-yhtiö valittaa Luulajan kalkkiuunionnettomuudesta hovioikeuteen

Paraisilla pääkonttoriaan pitävä Nordkalk tuomittiin Luulajan käräoikeudessa miljoonien yhteisösakkoon vuonna 2011 sattuneesta työtapaturmasta. Silloinen tehdaspäällikkö sai ehdollisen tuomion ja sakkoja.

Nordkalkin Louhen kalkkitehdas Savonlinnan Kerimäellä. Kuva: Paavo Koponen / Yle

Nordkalk-yhtiö kertoo valittavansa käräjäoikeuden antamasta tuomiosta, joka koskee Ruotsin Luulajassa Nordkalkin tehtaalla marraskuussa 2011 tapahtunutta työtapaturmaa. Työntekijä kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti kalkkiuunin puhdistuksen yhteydessä.

Luulajan käräjäoikeudessa Nordkalk tuomittiin maksamaan kolmen miljoonan kruunun yhteisösakko. Silloinen tehdaspäällikkö sai ehdollisen tuomion ja sakkoja.

– Käräjäoikeus katsoi antamassaan tuomiossa, että onnettomuudessa mukana olleet työntekijät olivat Nordkalkin vuokraamaa työvoimaa ja että Nordkalkilla oli siksi onnettomuuden tapahtumahetkellä vastuu heidän työturvallisuudestaan. Se on väärä johtopäätös, sillä kyseessä oli urakoitsijatoimeksianto, mikä vaikuttaa ratkaisevasti vastuukysymykseen. Tämän vuoksi Nordkalkin on syytä valittaa tuomiosta, sanoo yhtiön tiedotteessa asianajaja Robert Lakatos Kilpatrick Townsend & Stockton-lakitoimistosta.

Nordkalk katsoo, että vastuukysymys on monimutkainen, koska osallisena oli useita yrityksiä. Jokaisella yrityksellä on vastuu oman henkilöstönsä turvallisuudesta. Luulajan onnettomuuden uhrit olivat Nordkalkin urakoitsijoiden Empowerin ja Luleå Industrimontagenin työntekijöitä.

– Toivomme valituksemme edesauttavan käytäntöjen ja sääntöjen selkeyttämistä vastuunjaossa työn tilaajan ja urakoitsijan välillä. Se on tärkeää työturvallisuuden parantamiseksi ja työtapaturmien vähentämiseksi lukemattomilla työpaikoilla, sanoo Eva Feldt, Nordkalkin Skandinavian alueen viestintäpäällikkö.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan täsmentävänsä valituksen perusteluja hovioikeudelle myöhemmin.