1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

EU täyttää 60 vuotta – näistä se muistetaan: säänteli kurkkujen käyryyttä, avasi rajat ja toi euron

Myöhäiseen keski-ikään ehtinyt EU viettää huomenna syntymäpäiviään: Rooman sopimuksen solmimisesta on lauantaina kulunut 60 vuotta.

Euroopan unioni
Melanie Rueter esittelee käyrää kurkkua Hampurissa Saksassa kesäkuussa 2009.
Kay Nietfeld / EPA

Huomenna lauantaina syntymäpäiviään viettää päivittäinen seuralaisemme, jonka tiivis läsnäolo arjessamme helposti unohtuu.

60-vuotta täyttävän Euroopan unionin (siirryt toiseen palveluun), ja monella tapaa myös nykymuotoisen Euroopan, syntymäpäivänä pidetään 25.3.1957 solmitun Rooman sopimuksen vuosipäivää. Sopimuksella solmittiin Euroopan talousyhteisö (EEC), johon liittyivät Ranska, Belgia, Italia, Hollanti, Luxemburg ja Saksa.

Euroopan yhdentyminen oli tosin potkaistu käyntiin jo muutamaa vuotta aiemmin (1952), kun Euroopan hiili- ja teräsyhteisö aloitti toimintansa.

Syntymäpäivän kunniaksi Yle kokosi listan EU:n tuomista asioista.

Legendaarinen kurkkudirektiivi (ja muut määräykset)

Vuonna 1995 suomalaisia ja monia muita eurooppalaisia nauratti. Voiko olla typerämpää asiaa kuin kurkkudirektiivi?

Kurkkudirektiivi on kuitenkin vain legenda – direktiiviä ei nimittäin koskaan ollut olemassakaan, ainoastaan asetus kurkkujen muodosta (siirryt toiseen palveluun). Sekin poistui vuonna 2008. Esimerkiksi persikoiden, omenoiden ja kiivien ulkoista laatua EU kuitenkin tarkkailee yhä.

EU ohjaa ja säätelee jäsenmaiden lainsäädäntöä asetuksin, direktiivein, päätöksin ja suosituksin. EU voi säätää lakeja ja antaa oikeudellisesti velvoittavia säädöksiä toimivaltaansa kuuluvissa asioissa.

Tuore esimerkki EU-laista on lakipaketti roaming- eli verkkovierailumaksuista.

EU:n tekoa on esimerkiksi sekin, että feta muuttui ruokakaupoissa kreikkalaiseksi juustoksi. Sama nimisuoja on myös Lapista tulevilla puikulaperunoilla.

Yhteinen raha

EU toi meille myös euron – ja vei markan.

Kun Suomi liittyi euroon helmikuussa 2002, sännättiin pankkiin vaihtamaan säästetyt markat uuteen valuttaan kurssilla 5,94573.

Rahaliiton on koettu tuovan turvaa ja vakautta. Kriitikkojen äänet ovat välillä kovia, mutta toistaiseksi yksikään maa ei ole vielä jättänyt rahaliittoa.

Europarlamentaarikot

Euroopan parlamentin täysistunto Strasbourgissa vuonna 1999.
AP Graphics Bank

EU:hun liittyminen toi meille myös mepit.

Eduskunta valitsi Suomen ensimmäiset europarlamentaarikot vuoden 1994 lopussa. Mukana oli sellaisia myöhempien aikojen konkareita kuten Paavo Väyrynen, Heidi Hautala ja Olli Rehn.

Vapaa liikkuvuus

Interrail-matkailijoita Helsingin rautatieasemalla kesällä 1980.
Interrail-matkailijoita Helsingin rautatieasemalla kesällä 1980.Martti Juntunen / Yle

Oi rajaton Eurooppa!

Euroopan rautatieyhtiöt keksivät Interrail-ohjelman vuonna 1972. Sen myötä kiskot veivät suuriin eurooppalaisiin kaupunkeihin, kuten Pariisiin ja Roomaan. Enimmillään reissaajia oli 20 000 vuodessa, nykyisin joitain tuhansia.

Viime vuosina EU:n perusoikeuksiin kuuluvaa vapaata liikkuvuutta ei ole yksin kiitelty.

Erasmus-vaihto

Opiskelijoita ulkona.
RESO / REX / AOP

Rautateiden lisäksi eurooppalaistumista on edistänyt Erasmus-opiskelijavaihto.

Siihen osallistui aikoinaan muun muassa savolaispoika nimeltä Jyrki Katainen. Ainakin häneen eurooppalaisuus iskostui, joko vaihto-ohjelmasta tai Tyhmyyden ylistyksestä. (Tyhmyyden ylistys on vaihto-ohjelmalle nimensä antaneen renesanssifilosofi Erasmus Rotterdamilaisen avainteoksen nimi. )

Lue tästä, miten suomalaiset asiantuntijat arvioivat unionin tulevaisuutta.

Lue seuraavaksi