Poliisi itsemurhapelin varoituksesta: "Halusimme herätellä vanhempia"

Itä-Uudenmaan poliisi varoitti keskiviikkona Facebook-sivuillaan nuorten keskuuteen levinneestä itsemurhapelistä. Poliisi halusi ilmoituksella herätellä nuorten vanhempia netissä leviävistä sisällöistä.

nuoret
Itä-Uudenmaan poliisi varoittaa Facebookissa.
Itä-Uudenmaan poliisi

Itä-Uudenmaan poliisin eilinen Facebook-varoitus (siirryt toiseen palveluun) itsemurhapelistä on herättänyt hämmennystä. Poliisi varoitti sivuillaan sosiaalisessa mediassa leviävästä pelistä, joka yllyttää pelaajia vahingoittamaan itseään.

Ylikonstaapeli Anne Laakson mukaan poliisi päätyi julkiseen varoituksen sen jälkeen, kun asia oli herättänyt ahdistusta vantaalaisen koulun oppilaissa.

– Nuoret pitivät pelistä löytyvää materiaalia hyvin ahdistavana ja kokivat, etteivät voi puhua asiasta omien vanhempien kanssa. He ottivat yhteyttä koulun henkilökuntaan, josta tuli meille tieto tällä viikolla. Tiedämme kuinka nopeasti tällaiset ilmiöt leviävät nuorten keskuudessa ja koimme, että vanhempia olisi syytä varoittaa, sanoo Laakso.

Laakson mukaan vanhempien on hyvä muistaa, että nuoret kohtaavat nykyään internetissä kaikenlaisia sisältöjä, joista osa voi olla myös hyvin ahdistavia.

– Meidän tarkoitus oli viestiä vanhemmille, että kotona olisi ajoittain hyvä keskustella, millaisia sisältöjä nuori on netissä kohdannut.

Blue Whale -nimistä itsemurhapeliä ja sen liittämistä Venäjällä tehtyihin itsemurhiin on epäilty myös huijaukseksi. Laakson mukaan poliisille on kuitenkin tullut viranomaisteitä pitkin tietoa, että peli olisi johtanut Venäjällä nuorten itsemurhiin.

Poliisin mukaan pelaaja suorittaa pelissä erilaisia tehtäviä 50 vuorokauden ajan. Tehtävät saattavat olla viiltelyä, raakojen kauhuelokuvien katselua ja autojen edessä makaamista. 50. tehtävä on itsemurhan yrittäminen.

Yle uutiset kysyi keskiviikkona Mannerheimin lastensuojeluliitolta sekä Suomen Mielenterveysseuran Sekasin-chatistä (siirryt toiseen palveluun) oliko kyseisestä pelistä tullut heille yhteydenottoja. Kumpaankaan ei ollut.