1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin juttu julkaistaan Yle Uutisissa

Ylen uutisjuttujen julkaisusta päättää pääasiassa toimittaja yhdessä lähimmän esimiehensä kanssa.

journalismi
Yle Turun toimitus
Ylen Turun toimitus.Sami Tammi / Yle

Ylen uutisjutun tie ideasta ja tiedonmurusista julkaistavaksi jutuksi kulkee pääsääntöisesti yksittäisen toimittajan ja hänen lähimmän esimiehensä kautta. Toimittajat ovat jakautuneet osastoihin ja toimituksiin, jotka seuraavat omia aihealueitaan – esimerkiksi urheilua, taloutta tai kulttuuria – itsenäisesti.

Juttuja suunnitellaan, oikoluetaan ja käsitellään toimituksissa tiimityönä. Juttu julkaistaan, kun sen kieliasu on kunnossa ja faktat on tarkistettu. Toimittajan lähin esimies vastaa siitä, että jutut ovat kunnossa.

Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnassa työskentelee kaikkiaan noin 1 000 ihmistä. He ovat pääasiassa toimittajia, kuvaajia ja leikkaajia. Noin puolet henkilökunnasta työskentelee aluetoimituksissa. Pasilassa Ylellä on noin 350 toimittajaa.

Ylen uutistoimitus julkaisee päivittäin verkossa noin 170 juttua. Tämän lisäksi toimittajat tuottavat materiaalia television ja radion uutislähetyksiin. Pelkästään suomenkielisiä lähetyksiä on 220 päivässä.

Joidenkin juttujen, kuten rikosuutisten, julkaisemisessatäytyy käyttää poikkeuksellisen tarkkaa journalistista harkintaa. Näin toimitaan myös, kun kyseessä on juttu, joka perustuu oleellisilta osin nimettömiin lähteisiin tai lähdesuojan alaiseen materiaaliin tai siinä käytetään tavallisesta poikkeavia tiedonhankintamenetelmiä.

Näissä tapauksissa julkaisupäätöksen tekevät yhdessä toimittaja, hänen esimiehensä sekä vuorossa oleva sisältöpäällikkö. Sisältöpäällikkö johtaa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan uutispäivän kokonaisuutta.

– Sisältöpäällikkö käyttää päätoimittajan valtuuksia arjen tilannejohtamisessa. Kaikkein kiperimmissä journalistisissa ratkaisuissa he vievät asian päätoimittajalle, joka tekee ratkaisun, kertoo Ylen uutisten päätoimittaja Riikka Venäläinen.

*Rikosuutisissa *Yle Uutiset ei julkaise rikoksesta epäiltyjen henkilöiden nimiä. Joskus nimen julkaisu on kuitenkin harkinnan jälkeen perusteltua, ja myös näissä tapauksissa käännytään etukäteen toimituksen johdon puoleen.

– Epäillyn nimen julkaiseminen voi olla perusteltua silloin, kun asialla on huomattavaa yleistä merkitystä tai epäilty käyttää merkittävää yhteiskunnallista valtaa.

– Joskus nimen julkaisu voi olla tarpeen sivullisiin kohdistuvien aiheettomien epäilysten välttämiseksi, Venäläinen sanoo.

Sisältöpäällikön tai päätoimittajan kanssa neuvotellaan ennalta myös silloin, kun juttu saattaa paljastaa siinä esiintyvän henkilön yksityiselämään liittyvää arkaluontoista tietoa.

Televisio- ja radiojuttujen julkaisuketju on samankaltainen kuin verkkojutuilla. Televisio- ja radiolähetysten kokoamisesta vastaa lähetyksen tuottaja.

Yleisradiossa noudatetaan kansallisia journalistin ohjeita (siirryt toiseen palveluun) ja kaikkia toimijoita sitovat myös Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettiset ohjeet.

Lue seuraavaksi