Ostaisitko kodinturvalaitteet ovelta ovelle myyjältä? Kotimyynti yleistyy, mutta myös valitusten määrä kasvaa

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kotimyyntiä koskevat valitukset ovat lisääntyneet viimeisen kahden vuoden aikana.

kodin turvallisuus
Valvontakamera
Kodin valvontalaitteita on Suomessa noin viidellä prosentilla omakotiasujista.Kalle Niskala / Yle

Rukalla lomaileva joensuulainen Toni Hedman ei aio hankkia kotiinsa valvontalaitteita. Kodin turvallisuudesta huolehtivat Hedmanin mukaan loman aikana muun muassa valppaat naapurit.

– Kotini ovella saakka on käyty markkinoimassa kodin turvalaitteita. Se on ilmeisen tehokas markkinointikeino, mutta minuun se ei toistaiseksi ole tehonnut, Hedman toteaa.

Valitukset ovat lisääntyneet

Ovelta ovelle myynti herättää usein kielteisiä ajatuksia. Perinteisiä ”pölynimurikauppiaita” ei useinkaan luokitella kaupanteon eliittiin.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimiehen Kristiina Vainion mukaan kotimyyntiä koskevat valitukset ovat lisääntyneet viimeisen kahden vuoden aikana. Kodinturvalaitteista tehtyjä valituksiakin on tehty, mutta ei huomattavia määriä.

– Turvajärjestelmistä on tullut ilmoituksia meidän ja maistraattien kuluttajaneuvontaan tänä vuonna puolenkymmentä. Viimeisten reilun kahden vuoden aikana valituksia on tullut viitisenkymmentä. Nousua näiden valitusten kohdalla on, kun vertaa valitusten kokonaismäärään, Vainio toteaa.

Ovelta ovelle myynti on laillista

Vainio muistuttaa, että koti-, tai ovelta ovelle -myynti on täysin laillista toimintaa.

– Usein valitusten kohdalla mainitaan, että valittaja on ’"vanhempi henkilö", jonka luona on oltu myymässä tuotteita. Sellainen

Toni Hedman, Joensuu
Joni Hedman sanoo, että hänen kotiovellaan on käyty kauppaamassa kodin turvalaitteita.Ensio Karjalainen / Yle

ei käy päinsä, että myydään esimerkiksi iäkkäälle ja kenties sairaalle ihmiselle, Vainio muistuttaa.

Kodinturvalaitteita markkinoivan Verisuren myyntipäällikkö Asko Kauravaara sanoo, että yrityksellä on jalkautuneena noin 200 myyjää eri puolilla Suomea. Myyjät tekevät työtään myös ovelta ovelle -menetelmällä.

– Kun puhutaan turvajärjestelmien räätälöinnistä, se vaatii aina käynnin kotona. Ovelta ovelle -myynti on oikeastaan ainoa järkevä tapa myydä turvalaitteita talouksiin, Kauravaara toteaa.

Sääntöjä sietää noudattaa

Kauravaara vakuuttaa, että esimerkiksi Verisure toimii kaupanteossa tiukasti sääntöjä noudattaen.

– Ovella meillä on työntekijä, jolla on brändätyt vaatteet, firman id-kortit, poliisin myöntämä turvasuoja ja kenties brändätty auto. Eli tietoisuus kaupantekijästä käy hyvin selville.

– Ovella tapaaminen on ajan varausta mahdollisesti myöhemmin pidettävään kodin turvakartoitukseen, Kauravaara sanoo.

Rukan Saaruan mökkikylää.
Vapaa-ajan asuntoihin murtauduttiin vuonna 2012 puolitoista tuhatta kertaa. Viime vuonna murtoja tehtiin reilut 1 200.Ensio Karjalainen / Yle

Kodinturvalaitteiden kauppa kasvaa Suomessa, mutta on vielä lapsenkengissä yleiseurooppalaisella tasolla. Kauravaaran laskelmien mukaan Suomen pientalokannasta noin viisi on prosenttia suojattu, kun puhutaan vartiointipalveluihin kuuluvista asioista. Ruotsissa jo joka viides pientalo on hankkinut jonkinlaisen kodinturvajärjestelmän.

– Tämä on palvelu, joka on tulossa joka kotiin lähitulevaisuudessa, Kauravaara uskoo.

Ihmiset ovat yhä valveutuneempia

Kristiina Vainio sanoo, että ihmiset ovat yhä valveutuneimpia ostotilanteessa.

– Erityisesti verkkokaupassa ostajat näyttäisivät tietävän oikeutensa. Kotimyyntitilanteessa syntyy usein epäselvyyksiä. Myyntitapahtumassa yrittäjän pitää kertoa selkeästi ostajan oikeudet, Vainio muistuttaa.

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan asuntomurtojen määrä ei ole merkittävästi muuttunut viimeisten neljän vuoden aikana. Vuonna 2012 asuntomurtoja kirjattiin vajaat 6 300. Viime vuonna määrä oli tipahtanut reiluun 5 300:aan.

Vapaa-ajan asuntoihin murtauduttiin vuonna 2012 puolitoista tuhatta kertaa. Viime vuonna murtoja tehtiin reilut 1 200.