Koe uusi yle.fi

Enemmän kuin personal trainer – Sote voisi hyötyä ruotsalaistyylisestä palveluohjauksesta

Esimerkiksi Ruotsin mallin mukainen palveluohjaus voisi olla hyvä lisä sosiaali- ja terveyspalveluihin myös Suomessa. Neuvontaa laajemman ohjauksen tavoitteena on auttaa palvelujen saamisessa ja rohkaista omatoimiseen elämään.

asiamiehet
Irtokirjaimista muodostettu sana sote.
Yle Uutisgrafiikka

Ruotsissa on vaikeassa elämäntilanteessa olevien henkilöiden tueksi palkattu erityisiä henkilökohtaisiksi asiamiehiksi kutsuttuja palveluohjaajia.

Kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen sote-uudistuksen myötä muuttuu, vastaavalle työlle voi olla yhä enemmän tarvetta myös Suomessa.

– Palveluohjaus tekisi töitä niiden vaikeassa elämäntilanteessa olevien asiakkaiden kanssa, jotka tarvitsevat paljon palveluja tai niiden yhdistämistä, sanoo Palveluohjausyhdistyksen puheenjohtaja Sauli Suominen.

Suomisen mukaan palveluohjaus on enemmän kuin pelkkää palveluneuvontaa. Toisaalta kyse ei ole edunvalvonnasta tai holhouksesta. Palveluohjaaja ei myöskään tee päätöksiä asiakkaan hoidoista tai etuuksista.

Pois potilaan tai hoidokin roolista

Palveluohjauksessa on myös tavoitteena, että vuorovaikutus ohjaajan kanssa vahvistaa asiakasta oman itsenään – ei potilaana.

Ruotsin ohella palveluohjausta on käytetty muun muassa Britanniassa. Sinällään palveluohjaus ei ole Suomessakaan uusi asia.

– Palveluohjausta on sanana käytetty sosiaali- ja terveydenhuollossa 1990-luvun alkupuolelta asti, sanoo Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan emeritusprofessori Juhani Lehto.

Suomessa ohjaus on toteutettu useimmin niin, että jollakin asiakkaan tarvitsemia palveluja tuottavasta tahosta on kokonaisvastuu. Tehtävää ovat hoitaneet myös erityiset kotiuttamishoitajat.

Lehdon mukaan Ruotsin asiamies-tyyppisessä mallissa on hyvää se, että palveluohjauksen lähtökohtana ovat asiakkaan tarpeet, ei palvelun järjestäjän budjetti.

Ruotsissa mallin taustalla on myös se, että sosiaali- ja terveydenhuolto on heillä hallinnollisesti kauempana toisistaan, ja väliinputoamisen riski on näin suurempi. Tosin palvelutuotannon hajaantuminen voi paisuttaa samaa ongelmaa myös meillä.

Suurkuluttajat eivät ole vakiojoukko

Vaikka palveluohjaus onkin hyödyllisintä useita eri palveluja tarvitseville asiakkaille, ei silti kyse ole vuodesta toiseen samana pysyvästä ihmisryhmästä. Lehdon mukaan useimmat meistä ovat jossakin elämänvaiheessa monen palvelun tarpeessa.

– Tulee joku hankala sairaustilanne nuoremmalla iällä tai viimeistään sitten kun me ollaan vanhoja ja raihnaita, emeritusprofessori Lehto sanoo.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaiden neuvontaa ja ohjausta koskevia linjauksia on kirjattu sote-säännösten luonnoksiin. Soten valinnanvapautta koskeva lausuntokierros päättyy ensi viikolla.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

Egypti

Analyysi: Egyptin synkkä päivä

Orjuus

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän