Kevätjäät ovat Pirkanmaalla petollisia – Pelastuslaitos: "Tilanne poikkeuksellisen vaarallinen"

Lämpimänä päivänä paksumpikin jää voi pettää.

Jään paksuus
Varoituskartta Näsijärveltä
Tampereen satamatoimisto, Voimalaitos ja Tampereen Vesi ovat tehneet yhteisen varoituskartan kantakaupungin heikon jään alueista. Tampereen kaupunki

Pirkanmaan pelastuslaitos varoittaa järvillä kulkevia vuodenaikaan nähden poikkeuksellisesta jäätilanteesta. Pelastuslaitos kertoo saaneensa lukuisia yhteydenottoja vaarallisista alueista.

– Näsijärvellä muun muassa Saarenperän ja Äijänsaaren väli on lähes avovettä, mikä ei ole ollenkaan normaalia tähän vuoden aikaan. Lisäksi Pikku-Otavan ja Iso-Otavan väli on täysin auki. Paikallisen silminnäkijän mukaan alueella silti liikkuu ihmisiä mönkijöiden kanssa, pelastuslaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Satamatoimisto, Voimalaitos ja Tampereen Vesi ovat tehneet yhteisen varoituskartan kantakaupungin heikon jään alueista.

– Halkoniemen sataman itäosissa on käynnissä murskeen ajo satama-altaaseen ja satamassa on myös sadevesiviemärin purkuputki, joka pitää osan satamaa sulana. Lielahden poukamassa on Rahtimiehen kadulla sijaitsevan Lielahden voimalaitoksen imu -ja purkuputki. Naistenlahden voimalaitoksen vieressä lauhdevedet pitävät jäätilanteen huonona ja sataman sisääntuloaukossa rupeaa jää olemaan jo heikkoa.

Railo Näsinselällä
Satamatoimiston Facebook-sivulla julkaistu kuva railosta Näsinselällä. Kuvan on ottanut Leo Kinnunen.Satamatoimisto / Leo Kinnunen

Aamulla kantaa, iltapäivällä pettää

Satamatoimisto muistuttaa myös, että satamien aallonmurtajien läheisyydessä jäät ovat heikkoja. On muistettava, että ruopatuissa satamissa on äkkisyvää jo muutaman metrin päässä aallonmurtajan reunasta. Yleisenä sääntönä voikin pitää, että aallonmurtajien, laiturien ja äkkijyrkästi veteen putoavien penkareiden läheisyydessä jää on heikkoa.

Varoivaisuutta kannattaa noudattaa myös Pyhäjärven jäillä, erityisesti Tampereen päässä ja Rajasalmen sillan kohdalla. Muissakin virtapaikoissa sulat aukeavat päivä päivältä isommiksi.

– Jos joku vielä haluaa kalastaa, niin kannattaa käyttää hyväksi laitureita, satamapäällikkö Matti Joki sanoo.

Tässä vaiheessa kevättä auringonsäteily tunkeutuu jään sisälle ja lähtee irrottamaan jääkiteitä toisistaan. Lämpimänä päivänä paksumpikin jää voi pettää. Päältä päin ei aina näe, onko jää haurastunutta vai ei.

Kireä pakkasyö pystyy jäädyttämään hauraan jään kestäväksi, koska yöpakkanen saa jääkiteet jäätymään takaisin tosiinsa kiinni. Aamupäivän aikana jää kantaa mahdollisesti aika hyvin, mutta iltapäivällä sään lämmetessä jää haurastuu uudestaan. Vuorokauden aikana vaihtelut ovat hyvinkin suuria.

Suomen ympäristökeskuksen sivulta (siirryt toiseen palveluun) löytyy ajantasaista tietoa koko maan vesistöjen jäätilanteesta. Sen mukaan pysyvän jääpeitteen paksuus vaihtelee Saimaan ja Oitin Valkjärven reilusta 20 sentistä Kilpisjärven 79 senttimetriin.

Lähteet: Pirkanmaan pelastuslaitos ja Tampereen satamatoimisto