Konkurssihuhut piirittävät Seppälää – yrittäjä taistelee kuin viimeistä päivää vaateketjun pelastamiseksi

"Tilanne on vaikea, mutta ei mahdoton", sanoo yrityssaneerausta hakeneen Seppälän toimitusjohtaja Eveliina Melentjeff Ylen Kova talous -haastattelussa.

talous
Kova talous: Seppälän Eveliina Melentjeff
Kova talous: Seppälän Eveliina Melentjeff

Perinteikäs muotikauppaketju Seppälä ei ole selvinnyt talouden taantumasta muita pienemmin kolhuin. Sekä Seppälän toimitusjohtajana että omistajana toimivan Eveliina Melentjeffin ja hänen aviomiehensä Timo Melentjeffin pelastusoperaatio on osoittautunut vaikeaksi.

Pariskunta osti tappiollisen Seppälän kauppajätti Stockmannilta vuonna 2015. Eveliina Melentjeff työskenteli Seppälän toimitusjohtajana jo yhtiön ollessa Stockmannin omistuksessa.

– Halusin ehdottomasti olla rakentamassa Seppälää uudelleen, Eveliina Melentjeff sanoo.

Seppälä ilmoitti kolmisen viikkoa sitten hakevansa yrityssaneeraukseen.

"Joudumme käymään läpi kaikki kustannukset ja koko myymäläverkostorakenteen"

– Tiesimme, että tappiollisen muotiketjun uudistaminen ei tule olemaan helppoa. Toisaalta uskomme yhä siihen, että meillä on paikka suomalaisessa muotikentässä, Melentjeff sanoo.

– Tilanne on vaikea, mutta missään nimessä ei mahdoton, hän jatkaa.

Yrittäjäpariskunta toivoo, että käräjäoikeuden päätös yrityssaneerauksesta olisi myönteinen. Järjestelyn tavoitteena on vaatekauppaketjun taloudellisen tilan tervehdyttäminen.

– Joudumme toki käymään läpi kaikki kustannukset ja myymäläverkoston rakenteenkin. Muutoksia valitettavasti tarvitaan edelleen, jotta ketju saadaan kannattavaksi.

"Minulla on intohimo säilyttää suomalainen kauppaketju"

Yrityssaneerauksesta Seppälä hakee työkaluja, joilla se voisi vielä nousta ahdingostaan.

– Toiveena on, että suomalainen vaihtoehto säilyisi globaalien ketjujen rinnalla, toteaa Melentjeff.

Seppälä-ryhmä sulki jo vuoden 2016 aikana 14 myymäälää eri puolilla Suomea. Seppälällä on yhä 78 myymälää ja lisäksi jäljelle jäivät myös Viron toiminnot.

– Kyllä se on Seppälä ja seppäläläiset, jotka saa jatkamaan. Intohimo siihen, että säilytetään hieno suomalainen kauppaketju, Melentjeff sanoo.

"Naisten muodin myynti kasvoi neljässä kuukaudessa yli 20 prosenttia"

Seppälä-ryhmän liikevaihto oli vuonna 2016 noin 40 miljoonaa euroa. Yhtiössä työskentelee noin 500 henkilöä. Yhtiön viime vuosi oli tappiollinen, mutta muutos parempaan näyttää viime syksynä alkaneen. Melentjeffien mukaan naisten muodin myynti kasvoi silloin neljässä kuukaudessa yli 20 prosenttia vuodentakaisesta.

– Tässä markkinatilanteessa se on erittäin hyvä saavutus. Se antaa uskoa siihen, että olemme tehneet oikeita asioita ja että olemme oikealla tiellä, Melentjeff ilotsee.

– Kaikki lähtee kuluttamisesta, kun siihen saadaan positiivisia signaaleja niin siitä se lähtee.

Tekstiiliala työllisti Suomessa parhaimmillaan noin 70 000 ihmistä, nyt noin 5 000.