Tehyn puheenjohtaja arvostelee kovasanaisesti Elinkeinoelämän valtuuskuntaa

Puheenjohtaja Rauno Vesivalo katsoo, että EVA ja elinkeinoelämä kokonaisuudessaan yrittävät polkea työehtoja.

Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Terveydenhoitoalan ammattiliiton Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo arvostelee voimakkaasti elinkeinoelämää ja erityisesti Elinkeinoelämän valtuuskuntaa EVAa.

EVA tiedotti torstaina (siirryt toiseen palveluun), että sen laskelmien mukaan kunta-alan työehtosopimusten piirissä tehty työ on 7–8 prosenttia kalliimpaa kuin sama työ yksityisellä sektorilla.

– Kun kuntatyön lisähinta suhteutetaan kuntasektorin henkilöstökustannuksiin, kunnille kertyy vuositasolla 1,5–1,7 miljardin euron kustannustaakka, EVA arvioi.

Tehy-pomo: "Mollaamista"

Rauno Vesivalo pitää laskelmaa ja EVAn tulkintoja julkisten palvelujen mollaamisena.

– Yksityisen ja julkisen sektorin tehtävät ovat erilaiset ja julkinen mm. vastaa kaikkein vaativimmasta hoidosta, päivystyksestä ja ottaa valikoimatta vastaan kaikenlaiset potilaat. Elinkeinoelämä käy kaikin voimin naisvaltaisten alojen kimppuun ja on heittämässä tasa-arvon ja samapalkkaisuuden lopullisesti romukoppaan, Vesivalo kirjoittaa Facebookissa.

EVA esittää, että kuntien menoja hillittäisiin puuttumalla kuntien eläkemaksusta aiheutuvaan kuntatyön lisähintaan. EVAn näkemyksen mukaan 3–4 prosenttiyksikköä kuntatyön korkeammista kustannuksista selittyy eroilla kuntien ja yritysten työehtosopimuksissa. Neljä prosenttiyksikköä puolestaan johtuu laskelman perusteella korkeammista eläkemaksuista.