Yksinkertainen keksintö lisäsi lasten liikuntaa – koulut kierrättävät välinekärryjä

Kierrätys ja luovuus yhdistyvät peräkärryllisessä liikuntavälineitä. Kouluilla kiertävät liikuntavälineet inspiroivat lapsia niin, että oppitunneilla nähdään rauhallisempia lapsia.

koululaiset
Pohjois-Tipaksen koulun oppilas laskee minisuksilla
Liikuntavälinekärryt ovat lisänneet lasten liikkumista kouluissa.Niko Mannonen / Yle

SotkamoSotkamolaisen Pohjois-Tipaksen alakoulun pihalla käy kuhina, kun välitunti alkaa. On heidän koulunsa vuoro saada Väinö-välituntivälinekärry käyttöön. Väinö-kärry kiertää kahdeksalla sotkamolaisella peruskoululla, jossa se on aina viikon kerrallaan.

Pohjois-tipaksen koulun oppilaat kävelevät lumikengillä metsässä
Lumikengät ovat yksi kärryjen suosituimmista välineistä.Niko Mannonen / Yle

Pohjois-Tipaksen koulun johtaja Ilkka Korhonen kertoo, että kärryt mahdollistavat monipuolisemmat liikuntamahdollisuudet lapsille.

– Kärryt sisältävät sellaisia liikuntavälineitä, mitä koulu ei itselleen pysty kustantamaan. Talvella kärryissä on esimerkiksi lumikenkiä, pulkkia ja minisuksia. Kesällä välineistä löytyy muun muassa yksipyöräisiä, kengurukeppejä ja pesäpallovälineitä.

Kärryssä on välineitä noin 30–40 oppilaalle. Pohjois-Tipaksen koululla oppilaita on 20, joten välineet riittävät hyvin kaikille. Kun kysyn yhdeltä lapsista, mikä on hänen mielestään paras Väinö-kärryn välineistä hän vastaa, että minkkarit eli minisukset.

Jokainen lapsista käy hakemassa kärrystä mieleisensä liikuntavälineen. Mitä mieltä lapset itse ovat kärryistä?

– Ihanha tuo on kiva ollunna, koulun oppilas, Henri Kemppainen vastaa.

Pohjois-tiipaksen koulun johtaja, Ilkka Korhonen, auttaa oppilaalle lumikenkiä jalkaan
Ilkka Korhonen auttaa lapsia välineiden käyttöönotossa. Niko Mannonen / Yle

Kouluavustajat ja koulun johtaja auttavat lapsia pukemaan suksia ja lumikenkiä. Sitä mukaa kun välineet on valikoitu ja puettu, suuntaavat lapset koulun takana olevalle pienelle mäelle laskemaan tai metsäpoluille talsimaan lumikengillä.

– Nämä välineet ovat lisänneet lasten liikuntaa, kun kärryissä on vähän erikoisempia välineitä, mitä koululla ei normaalisti ole. Ja kun se kärry tulee aina muutaman viikon jälkeen, niin se on aina kuin uusi juttu lapsille, Korhonen kertoo.

Lapset saavat käyttää välineitä välitunneilla sekä liikuntatunneilla. Korhosen mielestä viikko on juuri sopiva aika kärryjen olla koululla, koska sen jälkeen lasten kiinnostus alkaa hiipua.

Väinö, Vieno ja Erkki liikuttavat

Väinö-kärryn lisäksi Sotkamon kouluilla kiertää myös Erkki-kärry. Erkin välineistö on voimisteluliikuntaa varten ja sieltä löytyy esimerkiksi kuperkeikkapatja ja yhdeksän metriä pitkä ilmavolttirata. Päiväkoti-ikäisille löytyy oma kärry, Vieno nimeltään, jonka sisältö on sama kuin Erkissä, mutta pienemmässä mittakaavassa.

Pohjois-tipaksen koulun oppilas makaa lumihangessa minisukset jalassa
Lapset ottavat joka kerta kärryt innolla vastaan.Niko Mannonen / Yle

Välituntivälinekärryt on kehitelty Liikkuva koulu -hankkeen yhteydessä. Vuokatin koulun johtajan, Jani Komulaisen, vetämä työryhmä oli liikuntavälinekärryjen idean takana.

– Idea lähti syntymään siitä, kun mietimme, että millään pienemmillä kouluilla ei ole varaa hankkia omaa erikoisvälineistöä. Ja jos olisikin, niin se käyttöaika niille on vain tietyn aikaa, jonka jälkeen lapset kyllästyvät tai ne jäävät muuten käyttämättä. Välineiden kierrätys on siis järkevää.

Kun oppilaiden verenkierto ja aineenvaihdunta toimii, tarttuu heillä myös paremmin koulun oppiasiat muistiin.

Jani Komulainen

Väinö- ja Vieno-kärryt ovat maksaneet noin 10 000 euroa, Erkki-kärry taas noin 13 000 euroa. Vienoon rahoitus tuli sotkamolaisilta yrityksiltä. Erkki- ja Väinö-kärryihin käytettiin osittain hankerahoitusta eli avustusta liikkuvan koulun puitteissa ja osittain kunnan omaa rahoitusta. Vuosittaisia kuluja tulee noin 1 000–2 000 euroa välineiden uusimisen vuoksi.

– Minusta se on erittäin hieno juttu, että niitä välineitä käytetään niin paljon, että ne kuluvat ja niitä joudutaan uusimaan, Komulainen sanoo.

Pohjois-tipaksen koulun oppilaat seisovat liikuntavälinekärryn edessä
Väinö-kärry on auton kuomullinen peräkärry, joka on Pohjois-Tipaksen koululla viikon kerrallaan.Niko Mannon / Yle

Erkki-kärry on saanut nimensä ideoijaltaan Erkki Tervolta. Tervo on keuruulainen liikuntakasvattaja, joka on omalla toiminnallaan lisännyt sisällä voimistelua ympäri Suomen.

– Hän kasasi tällaisen kärryn ensiksi itselleen, ja sitten meille tuli Vuokatin koululle ensimmäisten joukossa sellainen kärry. Se on siis tehty yhteistyössä hänen kanssaan. Tervo oli myöskin kouluttamassa meitä kärryjen käyttöönotossa, Komulainen kertoo.

Sotkamo edelläkävijänä

Liikuntavälinekärryt ovat lisänneet lasten liikkumista ja se näkyy myös tavallisilla oppitunneilla. Kun lapset saavat purkaa energiaa välitunneilla, ovat he rauhallisempia oppitunneilla.

– Kun oppilaiden verenkierto ja aineenvaihdunta toimii, tarttuu heillä myös paremmin koulun oppiasiat muistiin. Minusta tästä on ihan tutkittua ja havainnollista tietoa, että liikkuminen välituntisin ja oppilaiden aktivoiminen on erittäin hyvä asia koulussa, Komulainen sanoo.

Liikuntavälinekärryjä ei ole vielä monessakaan muussa Suomen kunnassa käytössä, mutta ne ovat lisääntymään päin. Sotkamo on siis tässä asiassa edelläkävijän asemassa, koska siellä kärryt ovat olleet käytössä jo vuodesta 2011 lähtien.

Pohjois-tipaksen koulun johtaja Ilkka Korhonen oppilaan kanssa
Henri Kemppainen ja Ilkka Korhonen tutkivat Väinö-kärryn sisältöä.Niko Mannonen / Yle

Pohjois-Tipaksen koululla välitunti alkaa jo olla ohi, ja punaposkiset lapset kantavat välineitä takaisin Väinö-kärryyn. Tämä on Pohjois-Tipaksen koulun viimeinen kevät. Ensi lukuvuonna lapset siirtyvät Sotkamon keskustan kouluihin, mutta onneksi Väinö- ja Erkki-kärryt ilahduttavat heidän välituntejaan myös siellä.

Ilkka Korhonen on työskennellyt koululla yhteensä kahdeksan vuotta ja hän odottaa muuttoa haikein mielin.

– Pikkukouluissa on omat kivat puolensa. Mutta asiat ovat niin kuin ne ovat ja sen mukaan täytyy elää. Vähän haikea mieli tietenkin on, mutta kyllä me tästä selvitään.