1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Konkurssipesä: Sunny Car Centeristä pumpattiin miljoonia euroja ulkomaille

Sunny Car Centerin konkurssipesän haastehakemuksen mukaan ylivelkainen ja maksukyvytön yhtiö vei ulkomaille noin kuusi ja puoli miljoonaa euroa. Pesä vaatii hallituksen jäseniltä tuntuvia korvauksia.

Sunny Car Centerin suurautokaupasta nousi pystyyn vain mainostolppa, joka sekin on nyt kaadettu ja viety Lahteen. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Sunny Car Centerin konkurssipesän haastehakemus luettelee 29 erisuuruista tilisiirtoa ulkomaille. Näiden siirtojen yhteissumma on 5 232 700,21 euroa.

Lisäksi haastehakemuksessa luetellaan ulkomaiseen rahoitukseen liittyviä epäselviä eriä, lähinnä tilisiirtoja ja maksuja kaikkiaan kahdeksan kappaletta.

Näiden perusteella pesän julkisselvittäjä Jorma Tuomaala vaatii Sunny Car Centerin hallituksen puheenjohtajalta Markku Ritaluomalta korvauksia kuusi ja puoli miljoonaa, josta runsaat 6,2 miljoonaa yhteisvastuullisesti hallituksen jäsenen Iisakki Kiemungin kanssa.

Kiemunki oli SCC:n hallituksessa ollessaan Hämeenlinnan kaupunginhallituksen ja vuoden 2014 alussa kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Kiemunki kiistää

SCC:n hallituksessa hieman yli kaksi vuotta ollut Iisakki Kiemunki kiistää vastineessaan tiukasti konkurssipesän vaatimukset ja niiden perusteet.

Kiemunki kertoo tietäneensä kolmesta rahansiirrosta. Kahden maksun yhteissumma oli 156 500 euroa. Nämä maksut ovat olleet kohtuullisia ja niillä on ollut liiketaloudellinen peruste, rahoituksen hankkimiseksi suurelle rakennuskohteelle.

Kolmannen miljoonan euron siirron rahoitti Ritaluoma itse.

Muista rahansiirroista ulkomaille Kiemungilla ei vastineensa mukaan ollut tietoja eikä niistä tehty hallituksessa päätöksiä.

Hyvä hallitustyöskentely oli SCC:ssä mahdotonta

Kiemunki kertoo vastineessaan, että ”toimitusjohtajasta (Markku Ritaluoma, toim. lisäys) johtuvista syistä vastaaja ei ole pystynyt huolehtimaan hallituksen jäsenen tehtävistä, niin kuin hän olisi halunnut. Hän ei ole pystynyt valvomaan pääomistajan, hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan toimia.” Markku Ritaluoma toimi näissä tehtävissä.

Kiemunki esittää vastineensa liitteenä 29 sähköpostiviestejä, joissa hän on yrittänyt saada selvyyttä yhtiön asemasta. Se, että tietojen saanti ei onnistunut ja asiallinen hallitustyöskentely tuli mahdottomaksi, johti lopulta Kiemungin eroon SCC:n hallituksesta.

Jo aiemmin hallituksen kolmas jäsen oli eronnut, koska oli kokenut työskentelyn hallituksessa mahdottomaksi.

Iisakki Kiemunki. Kuva: Hannu Harhama / Yle

Kiemunki syyttää Ritaluomaa

Iisakki Kiemunki sanoo vastineessaan, että ”toimitusjohtaja Ritaluoma on ylittänyt toimivaltuutensa ja laiminlyönyt tehtäviänsä toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.”

Jo aiemmin Kiemunki kertoo, että ”Ritaluoma osoittautui omapäiseksi ja hankalaksi henkilöksi. Hallitustyöskentely osoittautui vaikeaksi. Ritaluoma asui pitkiä aikoja USA:ssa ja yhteyttä jouduttiin pitämään sähköpostin ja puhelimen välityksellä.”

Markku Ritaluoma pimitti Kiemungin mukaan tietoja yhtiöstä ja osa tiedosta oli jälkikäteen todettuna tosiasioiden vastaisia.

Kiemunki: kanteessa ei perusteita

Kiemunki kiistää ehdottomasti tienneensä muista kuin kolmesta aiemmin mainitusta rahansiirrosta.

Hän korostaa vaatineensa Ritaluomalta useita kertoja selvityksiä, tilinpäätöksen tekemistä, osakepääman korjaamista tai sen menettämisen ilmoittamista kaupparekisteriin sekä yhtiökokouksen pitämistä.

Kiemunki katsookin, että hän on tehnyt kaiken mahdollisen hallituksen jäsenenä ja sen vuoksi kanne on kokonaisuudessaan hylättävä.

Mikä Sunny Car Center?

Kesäkuussa 2010 liikemies Markku Ritaluoma kertoi rakentavansa Hämeenlinnaan Euroopan suurimman autokauppakeskuksen. Keskukselle löytyi paikka Hämeenlinnan Kirstulassa kaupunkikeskustan pohjoispuolelta. Tontille ei noussut autokauppaa, ainoastaan siitä kertova, kuuluisaksi tullut mainospylväs, joka on jo viety Lahteen.

Sunny Car Center -yhtiö haettiin konkurssiin syyskuussa 2015. Pian sen jälkeen pesälle määrättiin julkisselvittäjä. Konkurssiasiamiehen toimiston mukaan yhtiöön kohdistui tuolloin selvitystarve, joka viittasi epäselvyyksiin yhtiössä. Kun konkurssipesän rahat eivät riittäneet konkurssimenettelyn kustannuksiin, oli syytä määrätä julkisselvittäjä. Julkisselvitys tarkoittaa sitä, että konkurssimenettelyä jatketaan valtion varoin.

Konkurssiasiamiehen määräyksestä Sunny Car Centeriin tehtiin erityistilintarkastus. Julkisselvittäjä on jättänyt erityistilintarkastuksen perusteella tiettävästi neljä haastehakemusta, joista yksi tuli julkisuuteen aiemmin. Se koski noin 320 000 euron vaadetta konkurssipesälle. Tämän vaateen kiistivät kaikki vastaajat, myös Markku Ritaluoma.

Uusimpiin kuuden ja puolen miljoonan euron vaatimuksiin on vastannut vain Iisakki Kiemunki. Markku Ritaluoman vastinetta ei ole tullut Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen eikä Yle ole saanut Ritaluomaa kiinni haastattelua varten.