1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli puoli miljoonaa siviiliä yhä loukussa Mosulin taistelujen keskellä

Mosulista pakenevat ihmiset ovat nälkiintyneitä.

Mosul
Mosulista saapuvia ihmisiä.
Mosulista paenneet saapuvat Irakin joukkojen tarkastuspisteelle kaupungin etelälaidalla.Tom Kankkonen / Yle

Isis-terrorijärjestön hallitsemalla ja Irakin armeijan piirittämällä alueella Mosulin länsiosassa on edelleen noin 600 000 siviiliä, YK arvioi.

Kiivaimpia taisteluita käydään tällä hetkellä Mosulin vanhassa kaupungissa, jossa piileskelee 400 000 ihmistä.

Ihmiset ovat epätoivoisia, kertoo YK:n avustustoiminnan edustaja Bruno Geddo uutistoimisto AFP:lle. Länsi-Mosulissa on ankara pula polttoaineesta, ruuasta ja sähköstä.

– Ihmiset ovat alkaneet polttaa huonekaluja ja vanhoja vaatteita pysyäkseen lämpimänä öisin, sillä [Mosulissa] sataa rankasti ja yöllä lämpötila laskee selvästi, Geddo kertoo.

Helmikuun 19. päivän jälkeen Länsi-Mosulista on paennut YK:n tietojen mukaan 153 000 ihmistä. pakenijat ovat hengenvaarassa, sillä taistelut ovat jatkuvia ja Isisin tarkka-ampuja pitävät pakenijoita kohteenaan.

Joka päivä pakenee silti 8 000 - 12 000 ihmistä.

Haavoittuneita siviilejä auttava Lääkärit ilman rajoja (MSF) -järjestö kertoo, että suuri osa Mosulista pakenevista lapsista on kärsinyt vakavasta aliravitsemuksesta.

Irakin armeijan ja sen tukijoiden hyökkäys Isisin karkottamiseksi Mosulista alkoi lokakuussa. Tänä aikana Mosulista on paennut kaikkiaan 340 000 ihmistä. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n lukujen mukaan vapautettuun Itä-Mosuliin on siirtynyt 70 000 ihmistä. 270 000 elää pakolaisleireissä ja muissa pakopaikoissa.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi