Porvoon putkityöt paljastivat ruukun palasen 1500-luvulta

Porvoon kunnantalon putkisaneerauksen yhteydessä löytyi niin sanotun partamiehenkannun palanen 1500-luvulta. Alue tutkitaan tämän takia "pullasutitekniikalla".

arkeologia
Pala 1500-luvun kölniläistä kivisavikeramiikkaa eli ns. "partamiehenkannun" pala.
Porvoosta löytyi kunnantalon putkisaneerauksen yhteydessä 1500-luvun kölniläistä kivisavikeramiikkaa eli ns. partamiehenkannun pala.Museovirasto / Petro Pesonen

Porvoon kunnantalon viemärisaneerauksen yhteydessä Rihkamatorilta maan alta paljastui pala 1500-luvun kölniläistä kivisavikeramiikkaa eli pala niin sanottua partamiehenkannua. Pala on pieni, noin parin sentin mittainen.

Vanha Porvoon on muinaismuistolailla rauhoitettu kiinteä muinaisjäännös. Kaikkeen kaivamiseen alueella tarvitaan Museoviraston lupa.

– Meillä on täällä arkeologinen valvoja koko ajan paikalla. Hän pystyi heti toteamaan palasen arvon, totesi työnjohtaja Sara Vilander Porvoon kaupungin kuntatekniikasta.

Rihkamatorilla myllätään parhaillaan myös uusien kaukolämpöputkien ja vesijohtojen takia, mutta historiallinen palanen löytyi kunnantalon "kuopasta".

Jatkotutkimuksia tehdään tarkasti

Reilun sadan neliön alueella ryhdytään nyt tekemään lisätutkimuksia Museoviraston ohjeiden mukaan. Pintakerros poistetaan kaivinkoneella, mutta sitten käyttöön otetaan pikkulapiot ja pullasudit.

– Partamiehenkannu on helppo ajoittaa, koska sitä valmistettiin lyhyen ajan 1500-luvulla. Nyt alue on syytä tutkia tarkemmin, löytyisikö esimerkiksi rakenteita 1500-luvulta, kertoi arkeologi Petro Pesonen Museoviraston arkeologisista kenttäpalveluista.

Pesosen mukaan Porvoon Rihkamatorilla on ollut jonkinlaista asutusta viimeistään 1600-luvulta.

Ihan huomenna pullasutihommiin ei ryhdytä, sillä jatkotutkimuksiinkin tarvitaan Museoviraston virallinen lupa. Porvoon kaupungin pitää anoa sitä.

Partamiehenkannun palasia on aikaisemmin löydetty ainakin Vantaalta Helsingin pitäjän kirkonkylästä (siirryt toiseen palveluun) sekä Vantaankosken Martinkylästä (siirryt toiseen palveluun).