Ravattulan Ristimäen kirkon kaivauksille 250 000 euron apuraha

Suomen vanhimmaksi tulkittu kirkonjäännös löytyi arkeologian oppiaineen kaivauksissa Aurajoen varrelta vuonna 2013.

arkeologia
Ihmiset tekevät kaivauksia
Ristimäen kirkon jäännöksillä tehtiin yleisökaivauksia kesällä 2015.Paula Koskinen / Yle

Kaarinan Ravattulassa sijaitsevan Ristimäen varhaiskeskiaikaisen kirkon tutkimus on saanut merkittävän apurahan. Alfred Kordelinin säätiön hallitus on myöntänyt hankkeelle 250 000 euroa. Kyseessä on kolmivuotinen apuraha.

Ristimäen kirkko oli käytössä arviolta vuosina 1180–1250. Kirkon jäännösten löytyminen muutama vuosi sitten oli historiallinen sensaatio.

Säätiön tuella rahoitetaan kansainvälistä, monitieteistä tutkimushanketta. Tutkimusryhmä haluaa laajentaa nykykäsityksiä esihistoriallisen ja historiallisen ajan taitteesta Suomessa. Tutkijoita kiinnostavat yksilöhistoria, rautakautiset paikallisyhteisöt ja kristinuskon tulo Suomeen.

Turun yliopiston arkeologian laitoksen professori Jussi-Pekka Taavitsainen kertoo, että hautalöytöjen perusteella pystytään saamaan selville paljon kiinnostavaa tietoa. On jopa mahdollista selvittää, millainen oli varsinaissuomalaisten naisten kampaus 1100–1200-lukujen taitteessa.

Kaivauksia alueella johtanut Turun yliopiston arkeologi Juha Ruohonen arvioi, että apurahan turvin hanke saadaan vietyä loppuun.

– Tämä on oikein miellyttävä tulos isosta projektista, jonka merkitys on vihdoinkin oivallettu.

– Meillä on aineistoa kerättynä monen vuoden takaa. Sitä on tutkittu tähän asti hyvin pienimuotoisesti. Nyt voimme tehdä tieteelliset analyysit kokonaisaineistosta, mistä on voitu toistaiseksi vain unelmoida. Lisäksi pystymme julkaisemaan tutkimustuloksia ja kirjoja yleisölle, kertoo Juha Ruohonen.

Klo 16:57. Korjattu apurahan suuruudeksi 250 000 euroa.