Kääntäjä perehtyi venäläislehden eri painoksiin – Trump esitellään työväen presidenttinä

Venäjä-tuntija, kääntäjä Kirsti Era tutustui Argumenti i Fakti -lehden Petroskoin, Pietarin ja Baltian painoksiin. Eroavaisuuksia löytyi.

Sanoma- ja aikakauslehdet
Venäjä-tuntija, kääntäjä Kirsti Era.
Janne Ahjopalo / Yle

Lehtien kohdeyleisö on Venäjällä keskiluokka ja varakkaammat – köyhät ovat television varassa. Argumenti i Fakti (siirryt toiseen palveluun) on venäläisittäin katsottuna asiallinen laatulehti, vaikka se onkin hallitusta ja presidentti Vladimir Putinia myötäilevä.

Parhaimmillaan yli sata miljoonaa lukijaa keränneen sanomalehden omistaa Moskovan kaupunginhallinto. Vastikään aloittanut päätoimittaja on tullut suoraan hallituksen lehdestä, kertoo joensuulainen Venäjä-tuntija, kääntäjä Kirsti Era.

– Tässä viikoittain ilmestyvässä sanomalehdessä ei ole julkkisjuoruja eikä skandaalijuttuja, sanoo Era rapistellessaan isoa lehtipinoa.

Hän tutustui Yle Uutisten pyynnöstä Argumenti i Fakti -lehden Petroskoin, Pietarin ja Baltian (international) painoksiin. Kaikkiaan analysoitavia lehtiä oli yhdeksän.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pääsyt kuvallaan Petroskoin ja Pietarin painoksiin etusivulle. Sama artikkeli on myös kansainvälisessä Baltia-painoksessa, mutta sitä ei ole otettu etusivun nostoksi.

Argumenti i Faktin artikkeli Donald Trumpista.
Janne Ahjopalo / Yle

Kirsti Era ihmettelee, kuinka Trumpin esittämiä tilastotietoja siteerataan aivan neutraalisti.

– Vähääkään ei kommentoida, että Trumpin faktoissa voisi olla ongelmia.

Lehti poimii Trumpin lausunnoista mielellään asioita, jotka venäläistä lukijaa miellyttäviä, huomaa Era.

– Kerrotaan kuinka hän on Barack Obamaa järkevämpi suhteessa Lähi-itään, Syyrian kriisin ratkaisemiseen tai Isisin vastaiseen yhteiseen kamppailuun. Esille tuodaan, kuinka USA:n tulisi neuvotella Venäjän kanssa ja arvostaa Putinia.

Vähääkään ei kommentoida, että Trumpin faktoissa voisi olla ongelmia.

Kirsti Era

Kääntäjä Kirsti Era toteaa, että yli 60-vuotiaalle ihmiselle Trump-artikkeli on kuin tuulahdus menneiltä ajoilta.

– Donald Trumpia kiitetään, kuinka hän muistaa työläiset ja työttömät, joilla on vaikeaa. Tekstissä oli hyvin valoisia näkymiä siitä, mitä kaikkea USA:ssa nyt alkaa tapahtua: korjataan tiet ja infra, rakennetaan uusia tehtaita ja luodaan uusia työpaikkoja.

Era huomasi, että samaan aikaan kysymystä etnisistä suhteista ja maahanmuutosta ei Trump-artikkelissa käsitelty lainkaan.

Krimin kriisi ja infosodan yksikkö vaihdellen esillä

Ukrainan ja Venäjän välisestä kriisistä kirjoitettiin Argumenti i Faktin kansainvälisessä Baltia-painoksessa, mutta ei Petroskoin ja Pietarin painoksissa.

– Ehkä artikkeli on jätetty pois Venäjä-painoksista, koska sen on ajateltu ärsyttävän sikäläisiä lukijoita, koska tilanne Krimillä on aiheuttanut paljon kustannuksia ja köyhdyttänyt kansaa.

Era sanoo, että Baltia-painoksessa ollut Krim-juttu oli kirjoitettu hyvin "vaaleanpunaisessa sävyssä".

– Annetaan kaunis kuva Baltiaan, kuinka hyvin liittäminen Venäjään onnistuu. Että mitään ongelmia ei ollut. Vaikkakaan en kyllä usko, että lehti sinällään kannustaisi baltianvenäläisiä kannattamaan liittämistä. Tuskin sitä monikaan haluaisi, arvioi Era.

Venäjä-tuntija, kääntäjä Kirsti Era.
Janne Ahjopalo / Yle

Infosotaa varten Venäjälle perustettu armeijan yksikkö jätetään kokonaan pois kansainvälisen painoksen artikkelista.

– Tämä on jännittävää, että minkä takia ulkomaille ei kerrota, koska kyllähän armeijoiden puuhista jo muutenkin tiedetään laajalti. Ehkä oman maan kansalaisille halutaan luoda kuva, kuinka asiat ovat Venäjällä hallinnassa: olemme voimakkaita ja suojaamme itsemme. Sisäpoliittisestihan on toki kiinnostavaakin tietää, kuinka tietoverkkohyökkäyksiä kohtaan puolustaudutaan, sanoo kääntäjä Kirsti Era.