Suomen parhaiten tienaava E-urheilija ei selvitä etukäteen turnausten palkintosummia

Jesse Vainikka on eniten palkintorahoja tienannut suomalainen E-urheilija. Hän on tienannut uransa aikana yli 620 000 dollaria.

Kotimaa
JerAx pelaa turnauksessa Shanghaissa.
JerAx pelaa turnauksessa Shanghaissa.Janne Langen / Yle

Helsinkiläinen Jesse "JerAx" Vainikka, 24, aloitti videopelien parissa samalla tavalla kuin suurin osa hänen ikäluokastaan – pelaamalla Nintendo-pelikonsolilla.

– Kaikki lähti Nintendosta, joka oli meidän mummolla. Pelasimme Duck Hunt -peliä, jossa ammutaan leikkipistoolilla sorsia, Jesse kertoo.

Videopeleistä tuli Jesselle lopulta ammatti. Nyt hän saattaa tienata vuodessa saman summan, jonka eteen keskipalkkaa ansaitseva suomalainen työskentelee yli 12 vuotta.

Vainikka kertoo tiestään maailman huipulle Perjantai-dokkarissa Minä olen JerAx.

Rahakkaimmassa pelissä jaettu 95 miljoonaa

Jesse pelaa Dota 2 -tietokonepeliä, joka on fantasiamaailmaan sijoittuva strategiapeli. Se on Steam-videopelipalvelun suosituin peli.

Dota 2 -turnauksissa on jaettu palkintorahoja 95 miljoonan verran, mikä tekee siitä maailman rahakkaimman pelin.

Peli julkaistiin vuonna 2013, mutta jo vuonna 2011 siinä kilpailtiin ensimmäisen kerran. Silloin palkintopotissa oli 1,6 miljoonaa dollaria, mistä voittajajoukkue kuittasi itselleen miljoona dollaria.

Herranjestas, tällaisista summista pelataan. Yhdessä pelissä saattoi olla kiinni vaikka 500 000 dollaria.

Jesse Vainikka

Maailmantilaston eniten tienannut E-urheilija Sahiil "UNiVeRsE" Arora on tienannut palkintorahoja 2,7 miljoonaa dollaria. Vuonna 2015 Sahiil Arora voitti pelkästään yhdessä turnauksessa 1,3 miljoonaa dollaria. Arora pelaa Evil Geniuses -tiimissä, joka on voittanut yhteensä 15 425 679 dollaria. Myös hän pelaa Dota 2:sta.

Dota 2 -turnauksissa palkintopotit vaihtelevat suuresti. Seattlessa järjestettävässä, vuoden isoimmassa turnauksessa The Internationalissa palkintosummat nousevat useisiin miljooniin. Viime vuonna voittajajoukkue lähti Seattlesta mukanaan yli 9 miljoonaa dollaria.

OG-tiimi lavalla.
Jesse Vainikan tiimi OG-turnauslavalla Shanghaissa.Janne Langen / Yle

Vaikka kaikissa turnauksissa ei samanlaisia summia nähdä, on palkintopotteihin kehittynyt tietty alaraja.

– Voin kuvitella, että jos joku yhtäkkiä tarjoaisi voittajalle 10 000 dollaria sen sijaan, että tarjottaisiin 100 000 dollaria, ainakin isoimmat joukkueet saattaisivat suoraan kieltäytyä.

Pelaaminen on tärkeämpää kuin raha

Turnauksissa Jesse keskittyy pelaamiseen. Hänellä ei ole tapana selvittää etukäteen, kuinka suurista summista turnauksessa pelataan.

– Heti turnauksen jälkeen on hauska katsoa, että täältä tulikin aika paljon rahaa. Siinä tulee sellainen fiilis, että herranjestas, tällaisista summista pelataan, yhdessä pelissä saattoi olla kiinni vaikka 500 000 dollaria.

Viime vuoden joulukuussa Jesse osallistui Boston Major -nimiseen turnaukseen. Hänen joukkueensa OG voitti turnauksen ja vei mukanaan miljoonan dollarin palkintopotin. Jesse tienasi turnausvoitolla 200 000 dollaria.

JerAx pelaa lavalla.
Janne Langen / Yle

Jesse on eniten palkintorahoja tienannut suomalainen e-urheilija. Hän voitti turnauksista viime vuonna yhteensä 555 000 dollarin verran. Uransa aikana hän on tienannut yli 620 000 dollaria. Jesse saa palkintorahojen lisäksi myös joukkueeltaan kuukausipalkkaa.

Siitä huolimatta Jesseä kiinnostaa pelaamisessa muut asiat kuin raha.

– Vaikka olen tienannut kaikista eniten, se ei ole niin merkityksellinen asia minulle. Onhan se tietysti kiva nähdä paperilla, mutta ei se tunnu yhtään miltään. En vertaa tätä rahassa. Vertaan tätä siinä, että pääsen ylipäätään pelaamaan, ja joku vielä maksaa siitä. Mielestäni se on aivan älytöntä.