1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Julkisen sanan neuvosto

Päätoimittajayhdistyksen puheenjohtaja: JSN:n langettava päätös Ylelle on tulkinnanvarainen

Julkisen sanan neuvosto antoi Ylelle langettavan päätöksen ulkopuoliseen painostukseen taipumisesta uutisoinnissa. Päätös koski uutisia pääministeri Juha Sipilän Terrafame-päätöksiin liittyvistä jääviysepäilyistä.

Julkisen sanan neuvosto
Arno Ahosniemen kasvokuva
Handout / Lehtikuva

Päätoimittajayhdistyksen puheenjohtaja, Kauppalehden vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi pitää Julkisen sanan neuvoston JSN:n Ylelle antamaa langettavaa päätöstä hyvin tulkinnanvaraisena.

Ahosniemi kiinnittää huomiota siihen, että JSN:n äänestyksessä äänet menivät tasan 6–6 ja vasta puheenjohtajan kanta kallisti päätöksen langettavaksi.

Ahosniemen mukaan päätöksessä on olennaista, että Ylen ei katsottu rikkoneen periaatetta, jonka mukaan yleisön on saatava tietoa ja toimittajat ovat siitä vastuussa yleisölleen.

– Langettava päätös tuli siitä, että päätoimittajan katsottiin antaneen toimituksen päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle, mitä ei missään olosuhteissa saa tehdä. Neuvosto arvioi tällä äänestyspäätöksellä, että päätoimittaja olisi tässä taipunut voimakkaan painostuksen edessä.

Pääministeri Sipilä pommitti Ylen vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä ja jääviysepäilyistä jutun tehnyttä toimittajaa useilla kiukkuisilla viesteillä uutisen julkaisemisen jälkeen. Juttuun tehtiin muutoksia Jääskeläisen vaatimuksesta.

Ahosniemi on tyytyväinen siihen, että JSN:n päätöksessä ei katsottu, että toimittajien sanavapautta olisi rajoitettu.

– Päätoimittaja linjaa ja vastaa siitä mitä tiedotusväline julkaisee ja hänen velvollisuutensa on sitten noudattaa journalistin ohjeita, tulkitsee Ahosniemi päätöksen taustoja.

Kritiikki kohdistuu myös pääministeriin

Ahosniemi huomauttaa, että JSN antoi myös lausuman, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) saattoi poikkeuksellisen voimakkailla yhteydenotoillaan yrittää painostaa Yleä.

– On huomattava, että tämä Ylen saama langettava päätös tuli äänin 6–6 puheenjohtajan äänen ratkaistessa, mutta pääministerin toiminnasta neuvosto antoi sitten yksimielisesti tämän lausuman.

Kun Yleä koskeva päätös ja pääministerin toiminnasta annettu lausunto yhdistetään, kohdistuu JSN:n kritiikki selvästi myös pääministeriin, sanoo Ahosniemi.

Lue seuraavaksi