Maailman kauppajärjestön pääjohtaja Yhdysvaltain eropuheista: "Eivät edes harkitse"

Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtaja Roberto Azevêdo pitää Yhdysvaltain eroaikeita järjestöstä pelkkinä spekulaatioina vailla näyttöä.

vapaakauppa
Roberto Azevedo
WTO:n pääjohtaja Roberto Azevêdo sanoi Helsingissä, että "sisu" on tarpeen neuvottelupöydissä lähivuosina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääjohtaja Roberto Azevêdo vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa elämässään. Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n Suomen yhdistyksen 90-vuotisjuhlan pääpuhujaksi kutsuttu Azevêdo oli vaikuttunut siitä, että vierailu osui itsenäisyyden juhlavuoteen.

Azevêdo on vaikutusvaltaisen WTO:n kuudes puheenjohtaja, jonka nimitys vuonna 2013 osui hankalaan saumaan; keskelle finanssikriisin jälkimaininkeja ja orastavaa protektionismia – tuota vapaan kaupan arkkivihollista.

– Protektionismin kiihko kasvaa aina matalasuhdanteessa ja me olemme täsmälleen siinä tilanteessa nyt, Azevêdo kertoo Ylen haastattelussa.

Hän myös huomauttaa, että onneksi protektionismin vaikutukset ovat ainakin toistaiseksi jääneet hyvin pieniksi.

Isomman päänsäryn paikka pääjohtaja Azevêdolle voi olla Yhdysvaltain uuden hallinnon arvaamattomuus kauppapolitiikassaan. Yhdysvallat on jo hylännyt Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen TTP:n, ja ilma on ollut sakeana WTO:n arvostelua. Erouhkauksiakin on heitelty ilmaan.

– Yhdysvallat on kertonut useaan otteeseen kauppapoliittisista huolistaan lehdistössä ja muuallakin. Me olemme valmiit keskustelemaan heti, kun aika on sopiva ja kauppapoliittisen neuvonantajan Robert Lighthizerin nimitys vahvistetaan, Azevêdo sanoo.

Hän kieltäytyy järjestelmällisesti kommentoimasta eropuheita.

– Ei ole pienintäkään vihjettä siitä, että he [Yhdysvaltain hallinto] edes harkitsevat eroa.

Brexit mutkistaa EU-suhdetta

WTO:n pääjohtaja suhtautuu hyvin käytännönläheisesti myös Ison-Britannian eroprosessiin EU:sta. WTO:ssa EU on esiintynyt yhtenä kokonaisuutena, joten eron vuoksi on ryhdyttävä neuvottelemaan asioita uudelleen.

– Odotamme, että erossa otetaan ensimmäinen askel. Ennen sitä on vaikea kertoa, miten asiassa edetään, Azevêdo tyytyy toteamaan.

Roberto Azevêdon ensimmäinen kausi Maailman kauppajärjestön johdossa päättyy syksyllä. Hänet on jo valittu jatkamaan tehtävässä myös seuraava nelivuotiskausi, joka päättyy syksyllä 2021.