Rapistuvien savupiippujen remonttibuumi edessä, uskovat alan yrittäjät: "Huomasimme paloturvallisuusriskin"

Hormikorjausyrittäjien mukaan etenkin 1950-1970-lukujen taloissa riittää korjattavaa. Pientaloissa sattui viime vuonna noin 400 savupiippuihin ja tulisijoihin liittyvää rakennuspaloa tai niiden vaaratilannetta.

paloturvallisuus
Savupiippu.
Tarja Nyyssönen / Yle

Yle kertoi muutamia viikkoja sitten savupiippujen ilmaisia tarkastuksia tarjoavista yrityksistä. Ilmaiset tarkastukset ovat herättäneet epäilyjä omakotiasujissa ja niistä on tehty viime vuosina paljon juttuja eri medioihin.

Myös Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ja Nuohousalan Keskusliitto ovat kertoneet (siirryt toiseen palveluun) saaneensa tietoa eri puolilta Suomea ilmaisia hormitarkastuksia tekevistä yrityksistä. Alan järjestöt ovat kehottaneet suhtautumaan tarjouksiin varauksella, varsinkin jos tarkastukset tehdään nopeasti ja silmämääräisesti.

Yksi ilmaisia tarkastuksia tarjoavista yrityksistä on Restakoti Oy. Yrityksen toimitusjohtaja Matias Linna ymmärtää, että uusi ja nopeasti kasvava ala saattaa herättää kysymyksiä. Linna myöntää, että alalle kuin alalle saattaa ilmaantua monenlaista yrittäjää.

Matias Linnan mukaan osa rakennuskannasta on tullut kuitenkin siihen ikään, että talojen hormit eivät ole enää tiiviitä. Esimerkiksi hormissa syttynyt nokipalo on vaarassa levitä tulipaloksi, jos hormi ei ole kunnossa.

– Huomasimme tämän paloturvallisuusriskin ja sen, että ei ole ketään isompaa toimijaa, joka tästä asiasta huolehtisi.

Pelastusviranomaisten tilaston mukaan pientaloissa sattui viime vuonna noin 400 savupiippuihin ja tulisijoihin liittyvää rakennuspaloa tai niiden vaaratilannetta. Esimerkiksi nokipalo palaa tyypillisesti vain savuhormissa, mutta vuosittain noin 16 nokipaloa leviää savuhormien ulkopuolelle ja sytyttää rakennuksen rakenteita tai irtaimistoa palamaan.

Mustasukkaisuutta?

Jo nopealla verkkoselauksella selviää, että ilmaisia hormitarkastuksia tarjoaa useampikin yritys.

– Ilmaisia tarkastuksia on liittojen taholta kritisoitu varmaan siksi, että Nuohousalan Keskusliiton valtuuttamat paloturvamestarit tekevät samanlaisia tarkastuksia kuin me, mutta maksullisina. Meidän bisneshän pyörii sillä, että saamme korjata näitä piippuja, ei tarkastuksilla, sanoo toimitusjohtaja Matias Linna Restakoti Oy:sta.

– Aikaisemmin tämä koko ala on ollut täysin nuohoojien hallussa. Kymmenen vuotta sitten asiakkaalla ei ollut edes muuta vaihtoehtoa kuin ostaa hormin korjaus nuohoojalta, jatkaa Linna.

Nyt alalle on syntynyt kilpailua. Koko alan luonne saattaakin olla pian muuttumassa, sillä sisäministeriössä sorvataan parhaillaan (siirryt toiseen palveluun) nuohousta koskevaa pelastuslain uudistusta. Tällä hetkellä kunkin alueen pelastustoimi päättää nuohouksen järjestämisestä. Pääsääntöisesti kunnissa nuohous järjestetään sopimusperusteisella piirinuohouksella.

Sääntelyä on tarkoitus uudistaa siten, että piirinuohouksesta ollaan luopumassa. Tämän uskotaan helpottavan uusien yritysten markkinoille pääsyä. Koska Nuohousalan Keskusliitto on piirinuohoojien etujärjestö, ei liitossa uudistusta purematta niellä.

Sisäministeriön mukaan Nuohousalan Keskusliitto ei kannata sääntelyn keventämistä, vaan on ehdottanut piirinuohouksen tilalle alueellisia toimilupia, jotka päättäisi maakunta.

Esitys lain uudistamiseksi on lähdössä keväällä lausuntokierrokselle. Muutokset on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden alusta.

Lisäksi ympäristöministeriössä on parhaillaan lausuntokierroksella (siirryt toiseen palveluun) luonnos asetukseksi pienten savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta. Asetus koskee uusia sekä korjattavia piippuja. Uudesta asetuksesta ollaan tekemässä savupiippujen ja tulisijojen käytön ja huollon suhteen nykyistä velvoittavampi.

Korjaustarvetta on runsaasti

Sekä Restakoti että Lujahormi tulivat alalle muutama vuosi sitten. Toimitusjohtajat uskovat, että ala kasvaa jatkossakin ja korjauksien tekijöitä tarvitaan Suomessa vielä runsaasti.

– Korjaustarve on ilmeinen. Viimeisen kahden-kolmen vuoden aikana ala on alkanut kasvaa, vahvistaa Lujahormin toimitusjohtaja Juha Lehtimäki.

Restakoti Oy:n Matias Linnan mukaan Suomessa on edessä savuhormien korjausbuumi. Nyt Restakodin tahti on noin sata hormikorjausta viikossa. Erityisesti 1950-1970-lukujen taloissa hormien korjaustarvetta riittää. Syinä ovat esimerkiksi piippujen hatuttomuus ja vanhat rakennusmateriaalit.

Molemmat miehet viittaavat savuhormien korjausbuumiin länsinaapurissa Ruotsissa.

– Ruotsissa hormeja on korjattu jo kymmenisen vuotta ja sama homma on meillä edessä. Ei korjausvelka eivätkä alan toimijat ole vähenemässä, sanoo Juha Lehtimäki.

Lehtimäen ja Linnan mukaan tärkeää olisi toimia yhteistyössä alan liittojen, yritysten ja toimijoiden kanssa, koska kysymyksessä on kuitenkin kotien paloturvallisuus.

– Nyt aika alkaa olemaan kypsä todellisen yhteistyön aloittamiselle, pohtii Lehtimäki.