Pääministeri Sipilä JSN:n moitteista: Sähköpostien lähettäminen oli virhe

Pääministeri Juha Sipilä myöntää, että sähköpostien lähettäminen Ylen toimittajalle ja päätoimittajalle viime marraskuun Terrafame-uutisoinnin yhteydessä oli virhe.

Julkisen sanan neuvosto
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnassa torstaina.
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnassa torstaina.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Julkisen sanan neuvosto moitti pääministeri Sipilää harkitsemattomasta käytöksestä, joka on ollut omiaan rajoittamaan Yleisradion sananvapautta.

JSN:n mukaan pääministerin lähettämien sähköpostiviestien määrää ja sävyä voi pitää niin poikkeuksellisena, että viestit on mahdollista tulkita painostusyritykseksi.

Pääministeri Sipilä vastasi JSN:n moitteisiin iltapäivällä eduskunnassa.

– Marraskuussa jo pahoittelin sitä sähköpostien lähettämistä. Se oli virhe, Sipilä sanoi.

Sipilä piti edelleen kiinni siitä, että hänellä oli oikeus tulla kuulluksi jutussa, jossa esitettiin hänen mukaansa ”aika rankkoja väitteitä” sukulaisten suosimisesta.

– Koen, että tämmöisessä asiassa, jossa kuitenkin pääministerin toiminnan kannalta on näin rankka väite, että suositaan sukulaisia. Siinä olisi pitänyt varata mahdollisuus sitten esittää oma kanta, ja oikeusasiamiehen kantahan tuli sitten helmikuun alussa, jossa todettiin, että ei ole syytä epäillä tällaista.

Sipilä sai tänään torstaina vapauttavan päätöksen Intiaan suuntautunutta vienninedistämismatkaa koskeneista kanteluista. Apulaisoikeuskanslerin mukaan pääministeri ei ole suosinut lastensa osin omistamaa Chempolisia.

– Kyllä tämä odotettu päätös oli. Olen toiminut ja yrittänyt toimia aina niin oikein kuin osaan. Myös tässä asiassa kävin huolellisen harkinnan läpi, Sipilä huomautti.