Oppositiolla kovat piipussa välikysymyksessä: Valinnanvapauden miljardimarkkinat veronmaksajalle näkyviin

Mistä kaikesta eduskunnassa väitellään, kun oppositio jättää välikysymyksen soten valinnanvapaudesta?

Välikysymyskeskustelu
Oppositiion edustajat.
Päivi Räsänen (kd.), Anna-Kaisa Pekonen (vas.), Tuula Haatainen (sd.), Antti Lindtman (sd.), Touko Aalto (vihr.), Anna-Maja Henriksson (r.)Merja Niilola / Yle

– Emme ole hampaattomia soten suhteen, sanovat eduskunnan oppositiopuolueet, SDP, vihreät, vasemmisto, RKP ja kristillisdemokraatit.

Koko oppositio haastaakin hallituksen jättämällä välikysymyksen soten valinnanvapaudesta.

Vuosisadan suurimman uudistuksen valinnanvapauslailla on kiire. Hallituksen suunnitelmien mukaan valinnanvapaus ja sote ovat voimassa jo alle kahden vuoden kuluttua eli vuoden 2019 alussa.

Yle Uutiset selvitteli, mistä eduskunnan välikysymyskeskustelussa kiivaillaan, kun oppositio ottaa käyttöönsä järeimmän aseensa?

"Uudistus ei saa olla pääomasijoittajien nurkanvaltaus Suomeen"

Historiamme suurimmassa uudistuksessa vastuu sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta 18 maakunnalle ja merkittävä osa tuotannosta siirtyy markkinoilla toimiville yhtiöille. Välikysymyksen keskeinen arvostelu kohdistuu yhtiöittämiseen.

– Hallitus ei ole kyennyt kertomaan, mitä aitoa lisäarvoa ihmisten tai yhteiskunnan kannalta saadaan sillä, että julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotanto laajasti yhtiöitetään.

Valinnanvapausmallissa asiakkaista kilpailevat isot ja pienet yritykset, maakuntaomisteiset yritykset, säätiöt ja yhdistykset. Sote-keskusten kautta rahaa on arvioitu liikkuvan 2–4 miljardia ja kaikkien sote-markkinoilla arviolta 8–12 miljardia euroa vuodessa, laskee oppositio.

– Uudistus ei voi olla pääomasijoittajien nurkanvaltaus Suomeen, jyrähtää oppositio.

"Verovarojen käyttö näkyviin"

Kun yhtiöiden päätarkoitus on tuottaa voittoa omistajalleen, oppositio vaatii, että kansalaisten on paremmin pysyttävä vahtimaan maksamiensa verojen käyttöä.

– Läpinäkyvyyden on oltava todellista, sanovat välikysymyksen tekijät.

Hallitus onkin rukkaamassa (siirryt toiseen palveluun) julkisuuslakia, mutta aivan kaikkea yhtiöistä ei saa näkyviin. Jotain jää myös liikesalaisuuksien varjoon. Oppositio vaatii tietoja julkisuuskysymyksistä pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) pikapikaa.

– Yhteiset verovarat on tarkoitettu yhteisten palvelujen tuottamiseksi.

Puolueet suomivat myös uudistuksen sisään rakennettua kolmen miljardin euron säästötavoitetta. Oppositio pelkää valinnanvapausmallin vievän kehitystä taaksepäin, kasvattavan eriarvoisuutta ja lisäävän kustannuksia.

Kiire, kiire, hätä

Oppositio antaa huutia hallituksen kiireelle viedä uudistusta maaliin. Kaikki välikysymyksen tehneet puolueet sanovat, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus tarvitaan. Mutta SDP, vihreät, vasemmisto, RKP ja kristillisdemokraatit haluavat viedä koko soten uudelleen parlamentaariseen, kaikkien puolueiden yhteiseen valmisteluun.

Puolueet ovat sitä mieltä, että hallituksen tiukalla ja ylikireällä aikataululla uudistusta ei voisi viedä läpi.

– Hallitus ei kuuntele asiantuntijoiden kritiikkiä ja arjen ammattilaisten viestiä, suomivat oppositiopuolueet.

Opposition mukaan hallitus on myös tuonut poliittisia riitojaan mukaan soteen ja näin vesittänyt uudistuksen alkuperäisen tarkoituksen.

Tuuletusta neuvoloille ja Korkeimmalle hallinto-oikeudelle

Höykytyksen lopuksi välikysymyksen laatijat antavat kiitosta Korkeimmalle hallinto-oikeudelle, joka on puuttunut kovin sanoin soten valinnanvapauteen (siirryt toiseen palveluun). KHO suomii lausunnossaan mm. valinnanvapauden soveltamista lastensuojelussa ja tahdonvastaisessa hoidossa.

Välikysymyksen tekijöiden mukaan uudistuksen so-tavu eli sosiaalipuoli on jäänyt uudistuksessa syrjään. Opposition mukaan hallituksen on KHO:n lausunnon jälkeen pakko reivata koko sote-linjaansa.

Ja vielä: poliitikot penäävät pääministeriltä vastausta kaikkein pienimpien palveluista.

– Onko halllitus yhtiöittämässä maailman parasta neuvolajärjestelmää?