Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pian poliisin kuultavaksi – "Ei tässä ole tutkinnan kannalta mitään erityistä"

Keskusrikospoliisi aikoo tehdä valtakunnansyyttäjään kohdistuvan esitutkinnan ripeästi. Poliisi kuulee tutkinnassaan Nissisen lisäksi noin viittätoista todistajaa.

Matti Nissinen
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskusrikospoliisi teki tänään historiaa, kun se kertoi aloittavansa esitutkinnan valtakunnansyyttäjä Matti Nissistä kohtaan. Koskaan aiemmin Suomessa valtakunnansyyttäjä ei ole joutunut tutkinnan kohteeksi.

Tutkintaa johtavan rikostarkastajan Erkki Rossin mukaan tutkintaa tehdään ripeällä aikataululla. Valtakunnansyyttäjää odottaa pian kutsu poliisikuulusteluun.

– Häntä ei ole vielä kuultu. Tässä aloitettiin vasta esitutkinta, Rossi sanoo.

Keskusrikospoliisissa kasataan parhaillaan tutkintaryhmää. Rossi arvioi, että tutkintaa tehdään noin viiden henkilön voimin. Nissisen lisäksi tarkoitus on kuulla useita todistajia.

– Noin viittätoista henkilöä on tarkoitus kuulla eri syyttäjänvirastoista.

Nissinen: Kyse on menettelyvirheistä

Poliisi on tottunut tekemään syyttäjien kanssa yhteistyötä rikostutkinnoissaan. Nyt keskusrikospoliisin epäiltynä on koko syyttäjälaitoksen korkein virkamies. Tutkinnanjohtaja ei ota paineita korkean profiilin tutkinnasta.

– Tässä on esitutkintalain säännökset, joita noudatetaan. Ei tässä meillä tutkinnan kannalta ole sen ihmeemmin mitään erityistä, Rossi toteaa.

Millä tavalla poliisi tutkii valtakunnansyyttäjään kohdistuvaa espäilyä?

– Esitutkinnassa me tehdään kuulusteluja ja hankitaan asiakirjaselvityksiä. Tässä vaiheessa niitä ei voida tarkemmin yksilöidä tutkinnallisisista syistä.

Onko kotietsintöjä odotettavissa?

– En ota kantaa, mitä tutkintatoimia tässä on edessä, tutkinnanjohtaja Rossi sanoo.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen sanoi tänään Ylelle, että tutkinnassa on kyse johtajakoulutuksesta ja menettelyvirheistä.

Koska epäilty on valtakunnansyyttäjä, syyteharkinnan tekee oikeuskansleri. Jos hän päätyisi nostamaa syytteet, ne käsiteltäisiin korkeimmassa oikeudessa.