1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Julkisen sanan neuvosto

Journalistiliiton puheenjohtaja: JSN:n päätökset historiallisia ja kovia

Journalistiliiton pj. Hanne Aho toivoo, että nyt käydystä keskustelusta seuraa sekä toimittajien, päätoimittajien että poliitikkojen roolien kirkastuminen.

Julkisen sanan neuvosto
Hanne Aho
Hanne AhoHeli Saarela

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pitää Julkisen sanan neuvoston (JSN) päätöksiä kovina ja historiallisina sekä poliitikkojen toiminnan että tiedotusvälineiden päätoimittajien toiminnan kannalta.

– Jos JSN katsoo, että toimituksen päätösvaltaa on annettu toimituksen ulkopuolelle, kyseessä on todella kova moite. En muista vastaavia tapauksia, Aho sanoo.

Aho pitää myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toiminnasta lausuttua vahvana kannanottona.

– Se kertoo siitä, että sananvapauttahan tässä on rajoitettu eli se voidaan tulkita painostusyritykseksi.

JSN:n päätöksiä on kunnioitettava

Päätoimittajayhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi sanoi aiemmin tänään pitävänsä langettavaa päätöstä tulkinnanvaraisena. Aho muistuttaa, että kustantajat ja toimittajat ovat itse perustaneet JSN:n.

– Meidän pitää kunnioittaa JSN:n tekemiä päätöksiä. Kun tänään saadun kaltainen päätös tulee, koko yhteiskunnan ja erityisesti toimittajien, päätoimittajien ja poliitikkojen pitäisi pysähtyä pohtimaan minkälaista yhteiskuntaa haluamme rakentaa.

Aho pelkää, että instituutioiden kiistämisellä on ikäviä seurauksia.

– Jos kiistämme instituutiota jatkuvasti, niin eihän meillä kohta ole mitään, mihin uskoa. Vaikka oltaisiin eri mieltä, poliitikkojen on kunnioitettava toimituksia ja toimitusten poliitikkoja.

– Tästä huolimattahan kaikkea pitää tutkia ja kirjoittaa. Mieluummin pitäisi katsoa peiliin ja miettiä, mitä olisi pitänyt tehdä toisin, kuin lähteä keskustelemaan siitä, onko JSN päätös tulkinnanvarainen vai ei, Aho sanoo.

"Ulkopuoliset eivät voi vaikuttaa toimitustyöhön"

Aho toivoo, että JSN:n tänäisestä päätöksestä seuraa se, että kautta Suomen toimittajat ja päätoimittajat muistavat paremmin oman roolinsa.

– Pitäisi olla itsestään selvää, että ulkopuoliset eivät voi vaikuttaa toimitustyöhön. Toisaalta poliitikkojen on ymmärrettävä se, että heidän tehtävänsä ei ole puuttua sisältöihin, vaikka ne eivät miellyttäisikään.

– Parasta, mitä tästä voisi seurata, olisi se että eri toimijoiden roolit yhteiskunnassa kirkastuisivat, Aho sanoo.

Lue seuraavaksi