1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Imatra

Puoluekirjan ei saa antaa vaikuttaa Imatran kaupunginjohtajaa valittaessa – näin Kuntakarusellissa keskusteltiin

Kuntakarusellin panelistit vakuuttavat, ettei Pertti Lintusen seurajaan puoluekirja vaikuta.

Paneeliin osallistuivat Ismo Harju (kesk.) (kuvassa oikealla), Tommi Matikainen (kok.), Ritva Kärmeniemi (vihr.), Anton Rantanen (kd.), Timo Mykrä (vas.), Viola Heistonen (valitsijayhd.), Erkki Saarimäki (ps.) sekä Veikko Hämäläinen (sd.). Kuva: Vesa Winberg / Yle

IMATRA Imatran Kuntakarusellissa ehdokkailta kysyttiin, onko Imatran uuden kaupunginjohtajan puoluekirjan värillä väliä. Kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset ovat ilmoittaneet Ylelle kannattavansa kokoomuslaista Rami Hasua, kun SDP aikoo tukea demari Antti Vuolannetta.

– Minulle ei paina pätkääkään, mistä puolueesta hakija on. Suurin vaikeus on se, että verrataan nykyiseen kaupunginjohtajaan, toteaa perussuomalaisten Erkki Saarimäki.

Keskustan Ismo Harju ja kokoomuksen Tommi Matikainen vakuuttavat, ettei puoluekanta vaikuta.

– Onhan toki kaikilla jonkilainen puoluekanta, mutta tällaiset pitää unohtaa. Tarvitaan omaa näkemystä ja johtajuutta sekä hyvää poliittista ohjausta, perustelee SDP:n Veikko Hämäläinen, joka kiistää puolueen johdon vaikuttaneen päätökseen.

Paneelin ehdokkaat eivät lämpene ajatukselle, että vielä katsottaisiin joku haun ulkopuolinen johtajaehdokas.

Rami Hasun ja Antti Vuolanteen lisäksi kärkikolmikossa on Parikkalan nykyinen kunnanjohtaja Vesa Huuskonen. Imatran uudesta kaupunginjohtajasta äänestetään huhtikuun 24. päivä.

Lapista mallia kahden kaupungin yhteistyöhön

Ehdokkailta tivataan, pitäisikö Imatran tehdä enemmän yhteistyötä esimerkiksi Lappeenrannan kanssa.

– Etenkin matkailukuvioissa pitäisi tehdä enemmän yhteistyöt. Lapin mallia tännekin. Heidän on ollut pakko tehdän yhteistyötä ja nyt se näkyy siellä, avaa Veikko Hämäläinen (sd.).

– Elinkeinoyhtiö voisi olla yhteinen. Se hoitaisi maakunnan asioita. Infrahankkeissakin voisi tehdä yhteistyötä. Kuntarajankin voisi ottaa pois välistä, maalailee Tommi Matikainen (kok.).

– Aloitetaan liikunnan yhteistyöstä. Olen sanonut, että ennen kuin kuolen, nämä kaupungit ovat yhdessä, toteaa Erkki Saarimäki (ps.).

Vasemmistoliiton Timo Mykräkin uskoo kaupunkien yhdistymiseen. Vihreiden Ritva Kärmeniemi katsoisi ensin sote-uudistuksen vaikutukset, mutta haluaisi pitää rajan kaupunkien välillä.

– Muistuttaisin, että meillä on vielä Svetogorsk tuossa rajan takana. Meillä pitäisi olla yhteistyötä sen kanssa, heittää valitsijayhdistyksen ehdokas Viola Heistonen.

Lisää tontteja vesinäkymällä

Kukin ehdokas jatkaisi kaupungin kehittämistä tasapuolisesti ja molemmin puolin Vuoksea. Kokoomuksen Matikaisesta lähemmäs vesistöjä pitää päästä asumaan. Hän kaavoittaisi Hosseinlahteen asuinalueita.

– Ei rantatontteja, mutta vesinäkymiä, Matikainen tiivistää.

SDP:n Hämäläinen on samoilla linjoilla. Hän muistuttaakin, että Imatra on ostanut, kaavoittanut ja myynyt maata, mikä on ollut taloudelle hyväksi.

– Toivoisin, että ajateltaisiin enemmän luontoa ja rannat säilytettäisiin rakentamiselta. Enemmän pitäisi rakentaa puusta ja tiilestä eikä huonosta betonielementistä, painottaa vihreiden Ritva Kärmeniemi.

Yle Lappeenrannan Kuntakaruselli kävi jokaisessa Etelä-Karjalan kunnassa maaliskuussa.

Kuva: Vesa Winberg / Yle