Asbestista puhdistettu Helsingin kaupunginteatteri sai suunnitteluapua maailmalta – "Pystymme tekemään Broadway-tason musikaalia"

Kaupunginteatterin peruskorjaus valmistuu huhtikuussa. Teatterinjohtaja lupaa, että läpikotaisin puunatun teatterin näyttämöillä nähdään vastedes musikaaleja – ja muutakin ohjelmistoa.

Helsingin kaupunginteatteri
Helsingin Kaupunginteatterin katsomo
Helsingin kaupunginteatteri avautuu yleisölle elokuussa, kun Lasse Mårtensonin säveltämä musikaali Myrskyluodon Maija saa ensi-iltansa.Antti Kolppo / Yle

Keväällä 2015, juuri ennen Helsingin kaupunginteatterin peruskorjauksen aloittamista, kaupunginmuseo määräsi Tokoinrannassa sijaitsevan rakennuksen yleisön ja henkilökunnan tilat suojeltaviksi.

50-vuotiaan rakennuksen kaikki rakenteet jouduttiin avaamaan ja purkamaan pienen yllätyksen takia.

– 1960-luvulla asbesti ei ollut vielä haitta-aine. Purkutöiden aikana paljastui, että sitä oli käytetty joka puolella rakennusta. Kaikki ilmastointikanavat, viemärit ja putket purettiin, koska ne oli verhoiltu asbestilla, projektinjohtaja Keijo Koli kertoo ensimmäisten kuukausien purkutyöstä.

Peruskorjauksen ideana oli säilyttää teatterin alkuperäinen ilme vuotta 1967 mukaillen.

– Kaiken pitäisi näyttää siltä, ettei millekään ole tehty mitään, Koli huomauttaa.

Teatterin remontti on loppusuoralla: Rakennuksessa tehdään enää viimeistelytöitä ja loppusiivousta.

Henkilökunnan on tarkoitus muuttaa takaisin toukokuun alussa. Parivuotisen remontin aikana Kaupunginteatterin esityksiä on nähty studio Pasilassa, Lilla Teaternissa, Arena-näyttämöllä, Pengerkadun näyttämöllä, Peacock-teatterissa ja Stoassa.

Projektinjohtaja Keijo Koli
Projektinjohtaja Keijo Koli on työskennellyt Helsingin kaupunginteatterissa liki 30 vuotta. Hän jää eläkkeelle peruskorjauksen valmistuttua.Antti Kolppo / Yle

Samat suunnittelijat kuin Sydneyn oopperatalossa

Uudistuneessa kaupunginteatterissa on lisätty yleisövessoja ja parannettu esteettömyyttä sekä näkö- ja kuulovammaisten opastuksia. Kaupunginteatteri saa myös ensimmäistä kertaa julkisivuvalaistuksen, joka muuttuu vuorokauden tai vuodenajan mukaan.

Teatterirakennuksen peruskorjauksen ohella näyttämötekniikka sekä valo- ja äänijärjestelmät on uudistettu.

– Nyt teatteri on tekniseltä varustukseltaan kuin mikä tahansa maailman teatteri. Emme jää yhtään jälkeen New Yorkin Broadwaysta tai Lontoon West Endistä, vuodesta 1989 Helsingin kaupunginteatterissa työskennellyt Keijo Koli kertoo ylpeänä.

Helsingin Kaupunginteatterin näyttämö ja työmies
Helsingin kaupunginteatterin päänäyttämö on Suomen suurin, 600 neliötä. Parhaat paikat ovat kuudennessa rivissäAntti Kolppo / Yle

Kaupunginteatterin näyttämömekaniikasta vastaavat englantilaiset suunnittelijat, joiden kädenjälki näkyy myös maailmankuulussa australialaisessa Sydneyn oopperatalossa.

– Nyt, kun pääsemme täysin remontoituun taloon, pystymme tekemään Broadway-tasoista musikaalia, jos vain omat henkiset kantit ja resurssit riittävät, naurahtaa teatterinjohtaja Kari Arffman.

Helsingin Kaupunginteatteri teatterinjohtaja Kari Arffman
Kari Arffman on ylpeä Helsingin kaupunginteatterin panostuksesta musikaaleihin. Hän toivoisi, että vuonna 2020 kaupunginteatterissa kantaesitettäisiin uusi suomalainen musikaali.Antti Kolppo / Yle

"Teatterin on saatava nesteet liikkeelle"

Tammikuussa Helsingin kaupunginteatterin johtajana aloittanut Arffman lupaa, että musikaaleistaan tunnettu teatteri tarjoaa kaupunkilaisille jatkossa mahdollisimman monentyyppistä ohjelmistoa.

Asko Sarkola johti kaupunginteatteria vuosina 1998–2016. Arffman ei aio mullistaa eläkkeelle jääneen teatterinjohtajan tapoja.

– Moni asia varmasti muuttuu, mutta vähitellen. Tämä on niin iso taidelaitos: viisi näyttämöä ja 20 ensi-iltaa vuodessa. Asko kuvaili moderniksi kansan teatteriksi, mutta minulle riittää kansan teatteri, myös näyttelijänä ja ohjaana tunnettu Arffman kuvailee.

Teatterirakennuksen 50-vuotisjuhlaesityksenä nähdään elokuussa Myrskyluodon Maija. Lippuja on ennakkoon myyty yli 35 000 kappaletta.

Tuoretta teatterinjohtajaa kiinnostavat tarinat ihmisten tavallisesta elämästä, mihin voi samaistua.

– En jaksa istua ja analysoida. Teatterissa pitää saada nesteet liikkeelle. Joko nauran tai itken!

Helsingin Kaupunginteatterin aula ja ikkunoita
Kaupunginteatterin peruskorjauksessa on haluttu säilyttää alkuperäinen tunnelma, jonka arkkitehti Timo Penttilä suunnitteli vuonna 1967 valmistuneeseen teatteriin.Antti Kolppo / Yle