RKP:n Henriksson: Ihmiset eivät kaipaa uutta hallintotasoa, vaan lääkäreitä ja hoitajia

Oppositiossa kuntavaaleihin valmistautuvan RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson jatkoi hallituksen ajaman sote-palvelujen uudistuksen kritisointia Ylen Puolepäivä –tentissä. Henrikssonin mukaan ongelmia on sekä maakuntamallissa että valinnanvapauden toteuttamisessa.

kuntavaalit
Anna-Maja Henriksson

Juha Sipilän johtaman hallituksen kaavailema sote-uudistus ei tyydytä oppositiota. Suurimmat epäkohdat löytyvä Ylen Puoluepäivä -tentissä esiintyneen puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan maakuntien epäselvästä tehtävästä.

– Hallituksen ratkaisu tuoden uuden hallinnon tason, jota ihmiset eivät kaipaa. Ihmiset eivät kaipaa uutta hallintotasoa, vaan lääkäreitä ja hoitajia, Henriksson sanoi.

Hänen mielestään sosiaali- ja terveyspalvelujen antamisessa maakuntien järjestettäväksi on edelleen liikaa avoimia kysymyksiä.

– Jos maakuntia halutaan, niille pitää antaa itsehallinto. Tämä tarkoittaisi verotusoikeutta, mutta myös oikeutta päättää, mitä niissä maakunnissa tehdään. Ei niin, että päätökset tehdään sosiaali- ja terveysministeriössä ja siellä päätetään, mitä leikataan mistäkin, Henriksson linjasi.

RKP:ssa ei kuitenkaan täysin tyrmätä maakunnille kaavailtua rooli sote-palvelujen toteuttamisessa.

– Saattaa kelvata, riippuen siitä, miten fiksusti se tehdään. Mutta meidän mielestä paras olisi pohjaratkaisu, jossa on edelleen vahvoja peruskuntia. Lähdettäisiin siitä, että nykypäivän sairaanhoitopiirit voisivat jatkaa, ja sinne voitaisiin mahdollisesti perusterveydenhuolto yhdistää, Henriksson sanoi.

Valinnanvapautta Henriksson pitää periaatteessa hyvänä asiana, mutta toteutuksessa on edelleen parantamisen varaa.

– Pitäisi ottaa enemmän käyttöön palveluseteleitä. Haluamme sellaisen valinnanvapauden, että voi valita sen lääkärin, jonka luokse haluaa mennä. Hallituksen valinnanvapaus on sitä, että valitaan se ovi, mistä palveluita haetaan, Henriksson totesi.

RKP tekee perjantaina muun opposition kanssa välikysymyksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukseen liittyvästä valinnanvapaudesta.