Yksi eläinlääkäri alkaa päivystää koko Etelä-Kymenlaaksossa

Kotka ja Hamina ovat sopimassa eläinlääkäripäivystyksen yhteistyöstä. Yhteiseen päivystysrinkiin saadaan kuusi eläinlääkäriä. Harkinnassa on yksi yhteinen eläinlääkärin päivystysnumero.

eläinlääkärit
Eläinlääkäri tutkii kissaa.
Jani Ilola / Yle

Kotkan ja Haminan eläinlääkärien päivystysalueet yhdistetään. Jatkossa eläinlääkäri päivystää vuoroin joko Pyhtäällä, Haminassa, Virolahdella tai Miehikkälässä. Päivystystä tarjotaan virka-ajan ulkopuolella iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Tähän asti Etelä-Kymenlaakso on jakautunut kahteen päivystysalueeseen.

Yhteistyö pyritään aloittamaan jo huhtikuun puolivälissä. Päivystysrinkiin osallistuvia eläinlääkäreitä on yhteensä kuusi. Haminalla eläinlääkäreitä on neljä ja Kotkalla kaksi. Kun rinkiin saadaan kuusi lääkäriä, jokainen päivystää esimerkiksi joka kuudes viikonloppu.

Yhteistyötä on suunniteltu Kotkan aloitteesta. Kotkalla on ollut hankaluuksia päivystyksen järjestämisessä, kun eläinlääkärinvirkoja on vain kaksi.

Haminan ympäristölautakunta päätti tiistaina, että sopimus Kotkan ja Pyhtään kanssa voidaan laatia.

Toistaiseksi Kotkalla ja Haminalla on omat päivystysnumerot. Kunnissa harkitaan yhteen numeroon siirtymistä.

Kokeilusta hyviä kokemuksia

Maakuntauudistuksen odotetaan johtavan siihen, että päivystysalueet yhdistetään joka tapauksessa. Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa eläinlääkäripäivystyksen järjestäminen siirtyy kunnilta maakuntien vastuulle.

Eläinlääkäri on kuntien lakisääteinen tehtävä. Kotka on huolehtinut eläinlääkäripalveluiden järjestämisestä myös Pyhtäällä ja Hamina Miehikkälässä ja Virolahdella.

Etelä-Kymenlaaksossa kokeiltiin yhteispäivystystä tammikuussa kahden viikonlopun ajan. Haminan ympäristöpäällikkö Tapio Glumoffin mukaan kokemukset olivat hyviä. Eläinlääkäreiden mielestä töitä oli mukavasti koko viikonlopun ajan, kun hoidettavana oli kaksi päivystysaluetta.

Glumoffin mukaan yhteistyön kustannukset jakautuisivat kaupunkien kesken siten, että Kotkan osuus on kaksi kolmasosaa ja Haminan kolmasosa. Haminan osuus on pienempi, koska Haminalla eläinlääkäreitä on enemmän.

Matka pysyvät kohtuullisina

Haminan kannalta eläinlääkärin matkat eivät pitene. Pyhtäälle on suurin piirtein sama matka kuin Virolahdelle tai Miehikkälään. Asiakkaiden osalta ääripäiden matkat voivat pidentyä, jos tiettynä viikonloppuna miehikkäläläinen tarvitsee eläinlääkäriä ja päivystys on silloin Pyhtäällä tai päinvastoin.