Amerikkalaiset hipsterit ovat nyt omineet muumit – uusi draamasarja muumeista kiinnostaa

Vuonna 2019 ensi-iltansa saava englanninkielinen animaatiosarja muumeista on suunnattu kansainvälisille markkinoille.

kulttuuri
Muumi ja näkymätön lapsi
Tähtihetkessä vieraili uuden muumi-animaatiosarjan vastaava tuottaja Marika Makaroff.

Televisiossa ikiuusintana pyörivät japanilaismuumit saavat pian uuden suomalaislähtöisen haastajan. Parin vuoden päästä esitettäväksi suunnitellusta sarjasta saatiin juuri nähtäville ensimmäiset hahmotelmat.

Idean äiti, sarjan vastaava tuottaja Marika Makaroff lähti vetämään hanketta kaksi vuotta sitten. Hän esitteli idean Moomin Charactersin Sophia Janssonille, Tove Janssonin veljentyttärelle. Makaroff on aikaisemmin toiminut tv-tuotantoyhtiöiden johtotehtävissä Suomessa ja Ruotsissa.

– Tein Ruotsissa erilaisia konsepteja kansainvälisille markkinoille, ja ajattelin, että olisi mahtavaa tehdä muumeista seuraava kansainvälinen hittituote. Oli unelmaduuni lähteä miettimään sitä, sanoo Makaroff Ylen aamu-tv:n Tähtihetkessä.

Sarjassa nähdään vanhempi Muumipeikko

Makaroffin mielestä Tove Janssonin filosofia suvaitsevaisuudesta ja rohkeudesta ovat tänä aikana ajankohtaisia. Sarjan päähahmona on tuttuun tapaan Muumipeikko, joka on jo kuitenkin hieman vanhempi kuin aiemmissa animaatioissa. Makaroff painottaa, että kyseessä on ennemminkin draamasarja kuin lastensarja.

– Muumipeikko etsii omaa rooliaan perheessä. Hän on utelias ja ihailee Nuuskamuikkusta, mutta tuntee vetoa myös Muumimamman helmoihin.

Muumipeikko ja uimakoppi talvella
Moomin Characters

Sarjaa varten perustettu Gutsy Media -yritys tekee töitä Suomessa ja Englannissa. Suomalainen, esimerkiksi Supercellin pelien visuaalista ilmettä suunnittellut Piñata-animaatiostudio on hahmotellut sarjan maailmaa. Animaatiossa haetaan elokuvallista ilmettä ja se tulee olemaan yhdistelmä 2D:tä ja 3D.tä. Nyt etsitään varsinaisen animaatiotyön tekevää studiota ulkomailta.

Sarjan ohjaajaksi on jo kiinnitetty Oscar-palkittu Wallace ja Gromit -ohjaaja Steve Box. Käsikirjoittajat ovat puolestaan kirjoittaneet esimerkiksi Late Lammasta.

– Etsin Yhdysvalloista ja Englannista parhaita animaationtekijöitä ja tarinankertojia kun tapasin Boxin. Se oli taiteellista rakkautta ensi silmäyksellä. Englantilaisten pitkä historia käsikirjoituksen tekemisessä ja sofistikoitunut huumori sopivat myös Tove ja Lars Janssonin tarinoihin.

Kunnianhimoinen budjetti animaatiosarjalle

Sarjasta on suunnitteilla kaksi kautta, joista molemmissa on 13 vajaan puolen tunnin jaksoa. Kokonaisbudjetti on 20 miljoonaa euroa, joka on eurooppalaiselle tv-animaatiosarjalle huomattava summa. Rahoittajia haetaan parhaillaan tärkeiltä markkina-alueilta eli Pohjoismaista, Aasiasta ja Englannista. Käynnissä on myös joukkorahoituskampanja, jonka tukijat ovat olleet enimmäkseen englantilaisia ja amerikkalaisia.

– Aasiassa ja tietysti Japanissa on jo valtava suosio, 40 prosenttia kaikesta myynnistä. Toiset 40 prosenttia on Pohjoismaissa. Yritämme saada sarjaa myös uusille alueille kuten Amerikkaan. Joukkorahoituskampanjassa on huomattu, että siellä on jo hipsterifaneja yliopistokaupungeissa, kertoo Makaroff.

Englanninkielisen sarjan ääninäyttelijöiden julkistuksia muumi-fanit saavat odottaa syksyyn.