Kiimaiset asiakkaat iskevät kiinni taksikuskiin: "Pakko painaa hätänappulaa, kun kynnet puristavat pyhättöäni"

Kenenkään ei ole pakko sietää lähentelyä. Silti se on taksinkuljettajille arkipäivää.

taksinkuljettajat
Käsi taksikuskin sylissä.
Mari Kahila / Yle

Muutaman kerran kuukaudessa Olli Silverin autoon istahtaa nainen, joka käy liian kovilla kierroksilla. Kun baarista ei ole löytynyt seuraa, on taksikuski usein viimeinen mahdollisuus kääntää ilta onnistuneeksi. Ajoittain ehdotukset ovat niin suorasukaisia, että kaikkeen tottunut kuljettajakin häkeltyy.

Silver on silti aina valmis rupattelemaan asiakkaiden kanssa – vaikka vähän levottomiakin juttuja – kunhan kaikki pitävät näppinsä kurissa. Joskus asiakkaat ylittävät tämän rajan. Siitä kauhistuneena Silver päätti kirjoittaa raumalaisten Facebook-ryhmään kauhukokemuksistaan. Näin hän kuvailee astetta pidemmälle meneviä öisiä tapauksia.

Hirmulisko joka ilman varoittamatta tarttuu 6 sentin rakennekynsillään Psykon -tunnarin tahdittamana kuin haukka hiireen, puristaen pyhättöäni niin lujaa, että on pakko painaa hätänappulaa, kirkua henkensä edestä ja rukoilla, että edes joku pelastaisi tästä henkeä uhkaavasta taistelusta.

Aivan yhtä ronskisti kaikki asiakkaat eivät käyttäydy, mutta Silver ei katso hyvällä pienintäkään koskettelua. Kuljettajalla on oikeus tehdä rauhassa työtään yhtä lailla kuin asiakkaalla on oikeus matkustaa kyydissä ilman lähentely-yrityksiä.

Poliisilla uhkailu auttaa

Myös humalaiset miehet osaavat olla varsin supliikkeja pienissä promilleissa. Taksin ratin takana jo 12 vuotta istunut raumalainen Minna Hannukainen kertoo, että ehdotuksia tulee kerran tai kaksi yövuoron aikana. Silloin tällöin asiakkaan käsi eksyy polvelle, eikä siitä ole aina helppoa päästä eroon.

Hannukainen muistelee tilannetta, jossa asiakas ei toistuvista käskyistä huolimatta perääntynyt.

– Sanoin, että kohta läppään. Hän sanoi syyttävänsä minua sitten pahoinpitelystä. Kun käsi pysyi polvella, minä läppäsin sitä. Silloin mies sanoi soittavansa poliisille. Minä sanoin, että voimme ajaa suoraan asemalle. Minä syytän sitten lähentelystä.

Poliisilla uhkailu laukaisi lopulta tämänkin tilanteen.

Kaikki eivät ole yhtä kovanahkaisia

Alkuaikoina Minna Hannukainen ei olisi uskaltanut toimia näin. Hän koki, että asiakkaalle ei sovi olla töykeä. Todellisuus on osoittanut, että joskus on vain pakko olla.

Kaikkeen tottuu. Niin lähentelystäkin on tullut taksinkuljettajalle arkea. Minna Hannukainen ei päästä tilanteita ihonsa alle. Ne eivät ahdista häntä, mutta harmittavat vietävästi. Varsinkin silloin, kun hän huomaa työkavereidensa kärsivän.

– Ystävä on pyytänyt joskus kahville, kun kyydissä on ollut liian päällekäyvä asiakas. Hän ei ole pystynyt silloin jatkamaan ajoa hetkeen, vaan on tarvinnut aikaa hengähtää ja purkaa tilannetta jonkun kanssa.

Nämä kuljettajat eivät ole ajatustensa kanssa yksin. Olli Silverin Facebook-päivitystä ovat kommentoineet myös muut taksinkuljettajat. Päivityksellään Silver toivoo asiakkailta ymmärrystä kuskeja kohtaan – ja työrauhaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus