Lehdet 100 vuotta sitten: Kansalaiset juhlivat vallankumousta

Vallan vaihtuminen Venäjällä innosti suomalaiset ja hämäläiset suuriin kansankokouksiin. Samalla salkoihin nousivat sinivalkoiset liput ja ensimmäiset itsenäisyysajatukset saivat palstatilaa.

historia
Kuvakaappaus Hämeen Sanomista sadan vuoden takaa
Hämeen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Hämeen Sanomat 24. maaliskuuta 1917: Manifestijuhlallisuudet Hämeenlinnassa

Tieto manifestista saapuu Hämeenlinnaan

Keskiviikkona kello 10 ajoissa aamupäivällä saapui Hämeen Sanomain toimitukselle tieto Helsingissä julkaistusta manifestista Suomen kansalle, ja kello 11 jälkeen jaettiin tätä manifestia Hämeen Sanomain lisälehtenä kaupunkilaisille.

Lisälehden menekki oli suunnaton, kuvaten sitä tavatonta innostusta, mikä mielet oli vallannut. Jo puolen päivän aikaan liehui lippuja kaupungin pääkaduilla ja mitä enemmän päivä iltaa kohden kallistui, sitä useammat siniväriset liput alkoivat liehua.

Kansalaiskokous torilla

Kello 7 illalla alkoi kansalaiskokous torilla, jonka suurimmalta osalta täytti monituhatpäinen kansanjoukko. Kun kaupungin Kapelli oli soittanut kolme säettä virrestä 360, luki kaupungin pormestari Raatihuoneen parvekkeelta, joka oli lipuilla upeasti koristettu, julki Suomen kansalle annetun manifestin. Se otettiin vastaan raikuvin eläköön-huudoin, soittokunnan samalla soittaessa marseljesia.

Kuvakaappaus Riihimäen Sanomista sadan vuoden takaa
Riihimäen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Riihimäen Sanomat 24. maaliskuuta 1917

Venäjän uusi lippu

Viime sunnuntaina juhlittiin Helsingissä Venäjän uuden lipun kunniaksi. Kuten tunnettua on vanhassa valtakunnan lipussa olleet värit valkoinen, sininen ja punainen, jotavastoin ne nyt ovat puna-sini-valkoinen.