1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump painostaa omiaan: Obamacare jää voimaan, jos uusi laki kaatuu

Kovapintainen konservatiiviryhmä vastustaa uutta lakiehdotusta, joka on heidän mielestään liian avokätinen.

Ulkomaat
Trump katsoo kameraan.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump lupasi kampanjansa aikana kaattaa Obamacare-terveydenhoitolainMolly Riley / Pool / EPA

Presidentti Donald Trumpin ajama terveydenhuoltolaki on ajautunut vaikeuksiin edustajainhuoneessa. Äänestystä laista siirrettiin torstailta perjantaille, sillä sen läpimenolle ei näyttänyt olevan riittävästi tukea republikaanisessa puolueessa.

Uuden lain on määrä korvata republikaanien inhoama nykyinen terveydenhuoltolaki Obamacare. Presidentti Trumpin mukaan neuvottelut on nyt käyty. Perjantaina äänestetään, ja lain kaatuessa Obamacare jää voimaan, presidentti uhkasi.

Painostuksen tarkoituksena on pakottaa republikaanipuolueen kapinoivat jäsenet ruotuun. Puolue on kampanjoinut yli seitsemän vuotta Barack Obaman johdolla tehdyn terveydenhuoltouudistuksen kaatamiseksi.

Nyt puolueella on enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Obamacaren jääminen voimaan olisi puolueelle iso arvovaltatappio.

Laki ei kelpaa äärikonservatiiveille

Republikaanit ovat yhtä mieltä siitä, että Obamacare on nostanut terveysvakuutusmaksuja ja epäonnistunut monin tavoin. He ovat kuitenkin pahasti riidoissa siitä, millainen uudesta laista pitäisi tulla.

Keskustalaiset republikaanit eivät halua leikata äänestäjien suosimia etuisuuksia. Konservatiiveille puolueen johdon laatima lakiehdotus on yhä liian kallis ja avokätinen.

Nyt lain läpimeno on kiinni noin kolmestakymmenestä äärikonservatiivista, jotka ovat nimenneet uuden lain Obamacaren kevytversioksi. Kovapintainen ryhmä on ajanut tavoitteitaan puolueen johdon mielipiteistä huolimatta.

He ovat jo saaneet neuvotteluissa läpi leikkauksia perusterveydenhuoltoon. Uudesta laista poistettiin muun muassa vaatimukset, että terveysvakuutusten on tarjottava palveluita synnyttäville äideille ja mielenterveyspotilaille.

Myönnytykset ovat puolestaan karkottaneet keskustalaisia republikaaneja. Republikaaneilla on vain 22 edustajan enemmistö edustajainhuoneessa, joten jokainen ääni on tärkeä. Kaikki demokraatit vastustavat uutta lakia.

Uusi laki leikkaisi menoja ja vakuutettujen määrää

Republikaanien uusi laki on epäsuosittu. Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan 56 prosenttia amerikkalaisista vastustaa lakia ja vain 17 prosenttia tukee sitä. Jopa republikaanipuolueen kannattajista useampi vastustaa kuin tukee sitä, The New York Times -lehti kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Epäsuosiota selittää muun muassa se, että kongressin puolueettoman arvion mukaan sen seurauksena noin 24 miljoonaa ihmistä menettäisi terveysvakuutuksensa seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Uusi laki nostaisi etenkin vanhojen ihmisten sairausvakuutuksen hintaa, kun taas nuoret saisivat vakuutuksensa halvemmalla. Köyhien pääsyä edulliseen terveydenhuoltoon aiotaan rajoittaa, kun taas rikkaiden verotusta leikataan.

Tämän viikon neuvottelujen tuloksena laki ei myöskään leikkaisi liittovaltion menoja niin paljon kuin sen alkuperäinen versio. Menojen supistaminen on ollut republikaanien johdon keskeinen argumentti lain puolesta.

Uusi laki joutuu jättämään voimaan useita Obamacaren rakenteita. Täysin uutta lakia ei voi säätää, koska senaatin sääntöjen mukaan demokraattisenaattorit voisivat pysäyttää sen etenemisen.

Trump luvannut hienon lain

Presidentti Donald Trump on sitoutunut lain läpimenoon. Jos uhkavaatimus toimii ja laki etenee, hänen julkinen kuvansa mestarillisena neuvottelijana vahvistuu. Samalla hän edistäisi keskeistä kampanjalupaustaan eli Obamacaren kaatamista.

Toisaalta lain astuminen voimaan voi aiheuttaa ongelmia. Trump lupasi kampanjansa aikana, että hänen uusi lakinsa on halvempi, kattaa kaikki amerikkalaiset ja on kaikin puolin entistä parempi. Nyt ehdotettu laki ei näytä toteuttavan lupauksia.

Jos edustajainhuone äänestää lain puolesta perjantaina, se menee senaatin käsiteltäväksi. Senaattorit voivat tehdä lakiin omia muutoksiaan, jonka jälkeen edustajainhuoneen ja senaatin versioista yritetään sovitella lopullinen laki.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi