Eläkeläisten uimahallibussi ratkaisi pikkukuntien nuorten harrastuspulan

Pienillä paikkakunnilla harrastusmahdollisuuksia on usein vain vähän. Kivijärvellä, Kyyjärvellä ja Kannonkoskella ongelma on ratkaistu kuntien välisenä yhteistyönä.

harrastukset
Jousiammuntaa Piispalassa Kannonkoskella.

Piispalan nuorisokeskuksessa on täysi hulina päällä. Kivijärveltä ja Kyyjärveltä on saapunut kaksi bussilastillista nuoria urheilemaan ja tapaamaan toisiaan Crazy action -iltaan.

Kannonkosken Piispalassa nuoret pääsevät uimaan, keilaamaan, pelaamaan jääkiekkoa ja harrastamaan lukemattomia muita urheilulajeja, kuten jousiammuntaa. Monelle tärkeintä tuntuu kuitenkin olevan kavereiden tapaaminen ja vapaa yhdessäolo.

– Parasta on se, että voi tulla kavereiden kanssa ihan vaan hengailemaan ja tekemään mitä haluaa, sanoo Alina Alainen Kannonkoskelta.

Crazy action -toiminta sai alkunsa reilu vuosi sitten, kun Kivijärvellä pohdittiin, miten paikallisten nuorten harrastusmahdollisuuksia voitaisiin kehittää.

– Siinä pähkäillessämme tajusimme, että Kivijärveltähän kulkee joka toinen viikko linja-autokuljetus nuorisokeskus Piispalan uimahallille. Kuljetus on ollut lähinnä eläkeläisiä varten, mutta sieltä löytyi tilaa nuorillekin, kertoo nuorisotyöntekijä Kalle Kohonen.

Nuorten kuljettaminen harrastusten äärelle tulee kunnille halvemmaksi.

Nuorille Crazy action -illat ovat maksuttomia. Kustannuksista vastaavat kunnat sekä paikalliset 4H-yhdistykset.

Crazy action -illat ovat alusta asti olleet hyvin suosittuja, joten toimintaa päätettiin laajentaa viime syksynä myös Kyyjärvelle. Toimintaan osallistuu tällä hetkellä noin puolet kuntien 13-20-vuotiaista.

Nuorten kuljettaminen harrastusten äärelle tulee kunnille huomattavasti halvemmaksi kuin uusien urheiluhallien rakentaminen.

– Tällaisen keilahallin rakentaminen maksaa aika monta sataa tonnia, kun se linja-autokyyti maksaa 200 euroa, ja täällä on sitten keskitetysti näitä palveluja saatavilla, Kohonen sanoo.

Toiminta on työllistänyt myös paikallisia nuoria, joita on palkattu Crazy action -iltoihin apuohjaajiksi. Kivijärvinen abiturientti Milja Kainulainen on mukana nuorena ohjaajana. Hän tuntee hyvin paikalliset nuoret ja pitää Crazy action -konseptia onnistuneena.

Kaikille on aina jotain tekemistä.

Milja Kainulainen

– Kaikille on aina jotain tekemistä, eikä ole sellaista, että olisi pakko tehdä jotain, vaan voi vaan hengata tuolla ja nähdä kavereita ja tutustua uusiin tyyppeihin.

Muihin nuoriin tutustuminen on tärkeää, sillä pienillä paikkakunnilla ikäryhmät ovat usein pieniä. Esimerkiksi Kivijärven koulun seitsemännellä luokalla on vain viisi oppilasta. Koululaisista suurin osa on tuntenut toisensa pienestä pitäen.

Lähikuntien nuorten kohtaaminen kehittää sosiaalisia taitoja, mistä on hyötyä myöhemmin, kun kotipaikkakunnalta hakeudutaan isompiin kaupunkeihin jatko-opintoihin.

He suurin piirtein murisivat ottaessaan kahvia.

Kalle Kohonen

– Näillä harrastuksilla on hirveän iso merkitys nuorten hyvinvoinnille ja tulevaisuuden suuntaviivoille. Olisi tärkeää, että he pysyisivät kiinni harrastuksissa ja oppisivat näkemään toisia nuoria, Kohonen sanoo.

Crazy action -illoissa nuoret saavat vapaasti temmeltää keskenään. Nuorisotyöntekijät ja apuohjaajat osallistuvat nuorten touhuihin ja pitävät samalla huolen siitä, että ilta sujuu mukavasti. Piispalassa nuorisotyöntekijät saavat kontaktin myös niihin nuoriin, jotka eivät aikuisten seurassa muuten viihdy.

Positiiviset vaikutukset näkyvät jo.

– Alussa kun jotkut nuoret tulivat tänne, niin he suurin piirtein murisivat ottaessaan kahvia. Nykyään he sanovat kiitos ja ovat kohteliaita, Kohonen summaa.

Juttu on osa Ylen ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Ratkaisukone-projektia. Siinä etsitään eri puolilta Suomea toimivia ratkaisuja, jotka ovat monistettavissa myös muille paikkakunnille. Jutun toimittajat ovat Kaisa Paavilainen ja Emilia Toivanen Haaga-Helian journalismin koulutusohjelmasta.

Jääkiekkoa Piispalassa Kannonkoskella.
Kaisa Paavilainen / Yle