Suosittu lastenkirjailija kimpaantui Ruotsin huonoista Pisa-tuloksista – nyt lasten lukutaito on nousussa

Ruotsin suosituimpiin lastenkirjailijoihin kuuluva Martin Widmark on lukuinnon lähettiläs.

kulttuuri
Lapset kyselivät kirjailijan työstä Martin Widmarkilta.
Lapset kyselivät kirjailijan työstä Martin Widmarkilta.Jari Kovalainen / Yle

Martin Widmarkista huomaa, että hän on entinen opettaja. Hän osaa ottaa lapsiyleisönsä ilman mielistelyä tai suuria show-elkeitä. Vuosaaren peruskoulun 1. - 4. luokkalalaiset tapittavat kirjailijaa herkeämättä ja kädet nousevat innolla, kun Widmark kysyy jotain. Kielimuuri ei haittaa mitään.

Widmarkin kirjat ovat tuttuja, sillä Lasse-Maijan etsivätoimisto on suosittu kirjasarja myös Suomessa. Ruotsissa Widmark on maan suosituimpia lastenkirjailijoita ja myös maailmalla hänet tunnetaan. Hän kirjojaan on myyty ympäri maailmaa kaikkiaan noin kahdeksan miljoonaa kappaletta. Kyseessä on siis lastenkirjallisuuden supertähti.

Lasse-Maijan etsivätoimisto on suosittu kirjasarja Suomessakin.
Lasse-Maijan etsivätoimisto on suosittu kirjasarja Suomessakin.Jari KOvalainen / Yle

Lapsille riittää kuitenkin se, että edessä seisoo ilmielävä kirjailija. Heitä kiinnostaa kovasti, miten Widmark päätyi nykyiseen ammattiinsa.

– On esikoispoikani ansiota, että minusta tuli kirjailija. Kerroin hänelle tarinoita, kun vein häntä päiväkotiin. Ryhdyin sitten kirjoittamaan niitä ylös ja vein ne kustantajalle, joka innostui kovasti.

Vuosaarelaisille lapsille Widmark kertoo huomattavasti pidemmän ja vivahteikkaamman kertomuksen. Widmark on selvästi tarinankertoja. Siksi myös kirjoja syntyy nopeaan tahtiin. Lasse-Maijan etsivätoimisto on ratkonut arvoituksia jo 28 kirjan verran. Suomeksi niistä on ilmestynyt 17.

Kirjojen suosio johtuu siitä, että ne vetoavat yhtälailla tyttöihin ja poikiin. Kirjasarjassa on kaksi tasavertaista päähenkilöä, Lasse ja Maija. Widmark on tarkkana siitä, että kumpikin on yhtä kyvykäs ja taitava.

– Heillä ei ole eroja tiedoissa tai taidoissa. Jos toinen osaa jotain, silloin myös toinen osaa saman asian.

Widmark valaa uskoa myös nuoriin kuulijoihinsa. Hän korostaa moneen otteeseen, että tytöt ja pojat ovat yhtä kyvykkäitä, eikä ole olemassa jakoa tyttöjen ja poikien hommiin.

– Aikuiset luovat eroja ja oletuksia tyttöjen ja poikien välille.

Martin Widmark
Martin Widmark on kirjoittanut kaikkiaan yli sata kirjaa.Jari Kovalainen / Yle

Ilman hyvää lukutaitoa putoaa yhteiskunnan kelkasta

Widmarkilla on tasa-arvon lisäksi toinen vahva sanoma. Hän haluaa korostaa lukemisen tärkeyttä. Suomen tavoin myös Ruotsissa Pisa-tulokset ovat laskeneet. Muutama vuosi sitten tulokset notkahtivat kunnolla lukutaidon osalta. Widmarkin päässä alkoivat soida hälytyskellot.

– Jotain oli tehtävä. Olimme katastrofin partaalla. Hyvä lukutaito on ensiarvoisen tärkeä. Suomen ja Ruotsin kaltaisissa maissa lukutaito antaa avaimet kaikkiin oviin. Ilman sitä putoaa yhteiskunnan ulkopuolelle.

Widmark ei jäänyt voivottelemaan huonoa jamaa. Hän perusti Lukeva luokka -hankkeen saadakseen ruotsalaislapset innostumaan taas lukemisesta. Tulokset ovat olleet hyviä. Lukutaito on parantunut viime vuosien aikana. Konsepti on ollut yksinkertainen. Luetaan yhdessä tekstejä ja keskustellaan niistä yhdessä.

– Keskustelu parantaa huomattavasti tekstin ymmärtämisen taitoja.

Hankkeen verkkosivuilla on saatavilla ilmaista lukumateriaalia ja tehtäviä laidasta laitaan. Koulut ovat tarttuneet niihin hanakasti. Lisäksi Widmark on kannustanut opettajia puuttumaan ongelmaan. Widmarkista onkin tullut yksi tärkeimmistä lukuinnon lähettiläistä Ruotsissa. Hän peräänkuuluttaa myös kirjailijoiden vastuuta.

– Meidän kirjailijoiden on kirjoitettava sellaisia kirjoja, jotka puhuttelevat tyttöjä ja poikia. Tytöt löytävät helpommin luettavaa itselleen, mutta pojat ovat hieman varautuneempia. Heidätkin pitäisi innostaa lukemaan.

Pihla Vepsäläinen lukee.
Pihla Vepsäläinen lukee ääneen Martin Widmarkin kirjoittamaa Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjaa.Jari Kovalainen / Yle

Vuosaaren alakoululaiset ovat selvästi paneutuneet Widmarkin tuotantoon. Monet ovat lukeneet melkein kaikki suomennetut Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjat. Kysymyksiä satelee. Widmark vastailee tottuneesti, sillä hän vierailee mielellään kouluissa ympäri maailmaa.

– Tällaiset lukijatapaamiset ovat tärkeitä. Näin saan suoraa palautetta ja huomaan mikä toimii, mikä ei. Tämän avulla jaksan taas kirjoittaa uusia kirjoja.