Maksuttomat punkkirokotteet saariston asukkaille  – 1600 mökkiläistä jäisi ilman

Kotka harkitsee rokottavansa saariston vakituiset asukkaat puutiaisaivotulehdusta vastaan.

punkit
Olkavarteen pistetään punkkirokote.
Minna Heikura / Yle

Kotkassa punkkiongelmaa on käsitelty useita kertoja. Aloitteissa, selvityspyynnöissä ja adresseissa on toivottu riskialueiden asukkaiden rokottamista tarvittavassa laajuudessa. Nyt Kotka suunnittelee maksuttoman punkkirokotteen antamista Kotkan saaristossa vakituisesti asuville.

Kotka ei päässyt viime vuonna mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valtion kustantamiin rokotuksiin (siirryt toiseen palveluun), jotka koskevat tänä keväänä Simon ja Paraisten kuntia. Simon ja Paraisten asukkaat sekä vähintään neljä viikkoa puutiaisaivotulehduksen riskiaikana siellä oleilevat rokotetaan tänä keväänä valtion kustannuksella.

Carean infektioylilääkäri Risto Pietikäisen mukaan on epätodennäköistä, että kesken nykyisen budjettikauden varoja voitaisiin enää myöntää, mutta todennäköisesti THL ehdottaa asiaa ensi syksyn budjettineuvotteluissa.

Rokotteet kaupungin kassasta

Kunnalla on mahdollisuus rokottaa kuntalaisia tai kunnassa oleilevia omalla kustannuksellaan. Kotkan terveysjohtaja Kati Homanen esittää sosiaali- ja terveyslautakunnalle, että kaupunki kustantaisi rokotteet 38 saariston asukkaalle. Kustannukset olisivat 4500–5000 euroa.

Maksuttomien rokotusten ulkopuolelle jäisivät kuitenkin saariston loma-asukkaat, joita Kotkan saaristotoimikunnan arvion mukaan on noin 1600. Lisäksi saaristotoimikunta on arvioinut ranta- ja jokialueella mantereen puolella oleilevien loma-asukkaiden määräksi noin 1000 henkeä. Rokotusten laajentaminen heihin kustantaisi yhteensä 188 000 - 312 000 euroa. Rajausta perustellaan sillä, että yhtään puutiaisaivotulehduksen tartuntaa ei ole varmennettu mantereelta saatuna. Myöskään THL laske mantereella asuvia ja oleilevia ei riskialueella

Rokotusten kustannuksia ei ole huomioitu talousarviossa.