Ymmärrätkö palkkakuittisi rivi riviltä? Näin bruttopalkka kutistuu netoksi

Tänään on yleisin palkanmaksupäivä. Avaamme palkkakuittisi sisällön ja näytämme paljonko palkkasi oikeasti työnantajallesi maksaa.

Palkka ja työsuhde-edut
Uutisvideot: Ymmärrätkö palkkakuittisi rivi riviltä? Näin bruttopalkka kutistuu netoksi
Uutisvideot: Ymmärrätkö palkkakuittisi rivi riviltä? Näin bruttopalkka kutistuu netoksi

Tänään perjantaina on monella palkkapäivä. Verohallinnon palkka.fi palvelun perusteella suosituin palkanmaksupäivä on kuukauden viimeinen arkipäivä. Myös kuukauden 15. päivä tai sitä edeltävä arkipäivä on yleisesti käytössä.

Tässä esimerkkilaskelma. Palkkakuitissa kunnallisvero, valtion tulovero, sairausvakuutuksen päivärahamaksu, Yle-verko ja kirkollisvero sisältyvät ennakonpidätykseen.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Työnantaja maksaa työntekijänsä palkan päälle vielä omat tarkoin säädetyt prosenttiosuudet. Suurin on eläkemaksu.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Työantajan 3 673,20 euron palkkakustannuksen ja palkansaajan käteen jäävän 2 141 euron palkan erotus on 1 532,20 euroa. Näin se käytetään.

1. Kunnallisvero menee kotikunnalle. Sillä ylläpidetään kouluja, päiväkoteja, katujen kunnossapitoa, kirjastoja ja toistaiseksi myös sosiaali- ja terveyspalveluja. Pienistä tuloista ei peritä kunnallisveroa.

2. TyEL-maksulla maksetaan nykyisiä eläkkeitä ja osa säästetään tulevia eläkkeitä varten.

3. Sairausvakuutusmaksuilla kustannetaan Kelan maksamia sairauspäivärahoja, vanhempainpäivärahoja ja kuntouspäivärahoja sekä työterveyshuoltoa.

4. Työttömyysvakuutusmaksu käytetään ensisijaisesti ansiosidonnaisten päivärahojen maksamiseen, mutta rahaa ohjautuu myös Kelalle peruspäivärahojen maksamiseen. Maksulla kustannetaan lisäksi uuteen ammattiin kouluttautumista.

5. Valtion tuloveroa käytetään paitsi kuntien valtionosuuksiin myös muun muassa lapsilisien ja kansaneläkkeiden maksamiseen, asumistukeen sekä poliisin ja puolustusvoimien ylläpitämiseen. Pienistä tuloista ei peritä valtion tuloveroa.

6. Kirkkoon kuuluvat maksavat kirkollisveroa muun muassa seurakuntien tapahtumien sekä kasteiden, häiden ja hautajaisten hoitamisesta.

Palkansaajan laskelmasta puuttuu ammattiliiton jäsenmaksu, koska se ei ole veroluontoinen maksu. Jäsenmaksu voidaan periä joko kiinteänä tai prosenttiosuutena bruttopalkasta. Monen työnantaja pidättää maksun suoraan palkasta, jolloin se näkyy rivinä palkkakuitissa. Ammattiliiton jäsenmaksun voi maksaa myös itse suoraan liittoon.

Kuukausipalkkalaskelmassa ei ole mukana erikseen loma-ajan palkkaa tai lomarahaa.

Vero- ja maksuprosentit vaihtelevat yrityksen koon, työntekijän iän ja palkkatason mukaan.