Hyppää sisältöön

Kymmenkunta lintutornia aiotaan purkaa Pohjois-Karjalassa

Syynä on tornien huono kunto ja vähäinen käyttö.

Ely-keskus on esittänyt vajaan kymmenen huonokuntoisen lintutornin purkamista Pohjois-Karjalassa. Esitykset tornien purkamisesta tehtiin viime kesänä tehdyn kuntokartoituksen perusteella.

Luonnonsuojelunasiantuntija Mika Pirinen Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta kertoo, että Kiteellä sijaitsevan Sepänniemen tornin purkaminen on jo aloitettu. Toinen todennäköinen purkukohde on Hovinmäen torni, joka sekin on Kiteellä.

– Lisäksi on puolenkymmentä tornia vielä mietinnässä, Pirinen sanoo.

Purku-uhanalaisia torneja ovat ainakin Jouhtenuksen torni Rääkkylässä, Sääperin vanha lintutorni Tohmajärvellä, sekä Laikanlahden torni Outokummussa. Tornien purkamisen syynä on niiden huono kunto ja vähäinen käyttö.

– Valtionrahat lintutornien hoitoon ovat vähentyneet selkeästi. Nämä tornit ovat niin heikossa kunnossa, ettei niitä kannata korjata valtionrahalla, Pirinen sanoo.

Toiveissa olisi löytää jokin toinen taho, joka ottaisi vastuun lintutornien kunnostamisesta ja hoitamisesta.

– Jos ei hoitajaa löydy, niin seuraavan kahden vuoden aikana aloitetaan tornien purkaminen, Pirinen kertoo.

Harrastajat ovat pahoillaan tornien purkamisesta

Pohjois-Karjalan lintutieteellinen yhdistys on ottanut tiedon vastaan apein mielin. Yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Lehtoranta uskoo, että korjaamalla monille torneille saisi vielä lisää käyttöaikaa.

– Toisaalta ymmärrettävää, mutta tuntuu älyttömältä. Monet tornit olisivat vielä kunnostuskelpoisia, Lehtoranta sanoo.

Yhdistyksellä on hoidettavanaan jo kaksi tornia, eikä se voi ottaa vastuulleen enää enempää.

– Täytyy olla realisteja ja tunnustaa, että meillä on liian pienet hartiat usean tornin pyörittämiseen, Lehtoranta sanoo.

Tornien kunnostamiseen yhdistys voisi osallistua.

Lehtoranta arvelee, että tornien purkaminen tulee vähentämään retkeilyä alueilla ja etteivät kohteet kiinnosta enää harrastajiakaan.

– Linnustonseuranta niillä alueilla heikkenee, Lehtoranta sanoo.

Esimerkiksi vesilinnuston seurannassa on panostettu lintutorneista tehtäviin laskentoihin. Luonnonsuojelunasiantuntija Mika Pirisen mukaan purettavia torneja ei ole käytetty laskennoissa.

Artikkelin on kirjoittanut Haaga-Helian journalismiopiskelija Eveliina Aarnos.

.
.