Kaikkien aikojen suurin meritaimen nousi Porin edustalta – Toinen köriläs heti viikon päästä

Viime vuonna nousi järvistä ja merialueilta viisi lajissaan kaikkien aikojen suurinta vonkaletta. Vuoden ihme nähtiin lahdelta, joka on vain 8,5 kilometrin päässä Porin torilta.

kalat
13,115 kiloa painava meritaimen.
Heikki Salokangas

Kala-alan yhteinen ennätyskalarekisteri tuntee 79 Suomessa esiintyvää kalalajia. Ennätyskaloja nousi viime vuonna ainoastaan viisi. Niistä ilmeisesti näyttävin oli Kari ja Antero Rantalan Pohjanlahdelta pyydystämä meritaimen. Vaaka näytti 13,115 kiloa. Edellinen ennätys parani lähes kilolla.

– Hieman harmittaa, sillä viikon päästä tuli 400 grammaa pienempi yksilö. Jos olisivat tulleet toisessa järjestyksessä, olisi tehty kaksi Suomen ennätystä viikon välein, Kari Rantala kertoo.

Komeat vonkaleet uivat kevätkesällä ammattikalastajien ahvenille virittämään verkkoon lahdella, josta on Kari Rantalan mukaan vain 8,5 kilometrin Porin torille.

– Paikankin voin sanoa, se on Preiviikinlahti. Kivikkoinen lahti, jossa ei nykyään enää muita kalastajia näy. Ennen oli muista kalastajista turvaa, jos tuli ongelmia merellä, Rantala harmittelee.

Isä ja poika Rantalan pääsaaliskala on ahven, jota on viety parhaimmillaan fileroituna ympäri Eurooppaa.

– Se on kysytty kala, jolla on hinta kohdallaan.

Lajin tunnistamisessa haasteita

Muita ennätyskalarekisteriin viime vuonna hyväksyttyjä kaloja olivat Lohjanjärven toutain (7,31 kg), Kymijoen turpa (3,634 kg) ja Ahvenanmereltä pyydetty peräti 26,09 kiloa painanut turska.

Pienistä, alle sata grammaa painavista lajeista rekisteriin pääsi Pohjanlahdella verkkoon sotkeutunut 35,5-senttinen isotuulenkala. Kokonaan uusia kalalajeja ei tänä vuonna noussut listalle.

Ennätyskalarekisteri on kala-alan järjestöjen yhteinen. Ilmoituksia ennätyskaloista tulee joka vuosi moninkertainen määrä, mutta kahdesti vuodessa kokoontuva raati seuloo ehdokkaat läpi. Tavanomainen ennätyskalojen määrää liikkuu kymmenen tietämillä.

– Yleisimmät hylkäyssyyt ovat lajin tunnistamiseen tai punnitsemiseen ja vaakaan liittyvät asiat. Joskus tulee ilmoitus valtavankokoisesta särjestä, joka paljastuu säynäväksi, Kalatalouden keskusliiton tiedottaja Tapio Gustafsson kertoo.

Särkikalojen lisäksi esimerkiksi lohikaloista lohen ja taimenen eri lajit voivat helposti sotkeutua toisiinsa.

Ennätyskalarekisteri on peräisin vuodelta 2000. Entinen rekisteri nollattiin vuosikymmenten takaisten ennätyskalojen pyynti- ja punnitsemismenetelmiin liittyvien mahdollisten epäselvyyksien takia.

– Kyllä ne sata vuotta vanhatkin ennätyskalat komeita olivat ja varmaan ilmoitetun kokoisia, mutta se perinteinen rautapuntari on hieman tulkinnanvarainen nykyisiin vaakoihin verrattuna. Sitä saatettiin lukea kummalta puolelta tahansa kädensijaa, Tapio Gustafsson kertoo.

Antero Rantala ja ennätyskala.
Heikki Salokangas