Onnistuneet rauhanneuvottelut vaikuttavat vieläkin: Nyt myydään opettajankoulutusta Namibiaan

Kaikki oppi ei tule luennoilta. Tulevat namibialaiset opettajat ovat vaikuttuneita jopa suomalaisten lyhyiden välituntien vaikutuksesta jaksamiseen.

koulutusvienti
Mies tanssii perinnetansseja
Namibian suurlähettiläs Bonny Haufiku ja Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski ihailivat kansantanssiesitystä opiskelijoiden tervetulotilaisuudessa. Joona Haarala / Yle

Namibia saavutti itsenäisyyden YK:n avustuksella maaliskuun puolivälissä vuonna 1990. Yksi rauhanneuvottelijoista oli presidentti Martti Ahtisaari. Hän sai myöhemmin työstään Nobelin rauhanpalkinnon. Suomi jäi namibialaisten mieliin lähtemättömästi.

Ei siis ole ihan sattumaa, että lähes päivälleen 27 vuotta myöhemmin Raumalla tanssitaan namibialaisia perinnetansseja. Mukana on Rauman kaupunginjohtoa, Namibian suurlähettiläs Bonny Haufiku, maahan tulleita namibialaisopiskelijoita sekä Turun yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Kokonainen, monivuotinen opettajankoulutusohjelma on myyty Suomesta Namibiaan. Nyt toivotetaan opiskelijat tervetulleeksi Suomeen. Syytä juhlaan siis on.

– Tämä on vanhan luottamuksen ja kontaktien ansiota, sanoo Turun yliopiston koulutusjohtaja Päivi Granö.

Namibian hallitus osti reilulle parillekymmenelle opiskelijalle kandidaatin tutkintoon johtavan koulutusohjelman Suomesta. Ryhmä on saapunut Raumalle helmikuussa. Tavoitteena on saada eteläisessä Afrikassa sijaitsevaan maahan pohjoismaista mallia koulujärjestelmään.

Kaksi vuotta Suomessa, kolmas kotimaassa

Koulutusviennistä odotetaan Rauman opettajankoulutuslaitoksen uutta valttikorttia.

Namibialainen Fousy Jaar on yksi opettajaopiskelijoista. Hän arvostaa opiskelumahdollisuuttaan, ja on siitä hyvin innoissaan.

– Haluan ottaa tästä mahdollisuudesta kaiken irti. Suomen laadukas koulutusjärjestelmä on laajasti tunnettu, ja haluan viedä tätä omalta osaltani mukanani kotimaahani, sanoo Jaar.

kaksi naista hymyilee
Namibialaisopiskelija Fousy Jaar ja hänen tutorinsa Tiia Rantanen tutustuvat Suomen kulttuurin ohella myös namibialaisiin tapoihin.Joona Haarala / Yle

Raumalla namibialaiset opettajaopiskelijat suorittavat Turun yliopiston alaisuudessa kandidaatin tutkinnon, joka koulutusjohtaja Päivi Granön mukaan riittää monessa maassa.

Opetussisällöt eivät juurikaan poikkea suomalaisesta opettajankoulutuksesta. Opiskelijat voivat Raumalta valmistuttuaan hakea halutessaan muihin Euroopan yliopistoon jatkamaan opintojaan.

– Opetusharjoittelu on Rauman Normaalikoulun englanninkielisillä luokilla. Kolmantena eli viimeisenä opintovuotenaan he tekevät pidemmän harjoittelun Namibiassa, kertoo Granö opinnoista.

"Kehitys lähtee opettajien arvostuksesta"

Vaikka Suomessa keskustellaan opettajien arvostuksesta, on asia namibialaisesta kulmasta katsottuna edelleen hyvällä tolalla. Opettajaopiskelija Fousy Jaar sanoo, että hän on ollut erittäin vaikuttunut opettajien saamasta kunnioituksesta kouluissa.

– Jos haluamme saada opetuksesta kaiken mahdollisen hyödyn irti, se lähtee opettajien kunnioituksesta. He ovat niitä, jotka tuottavat meille lääkärien ja hoitajien kaltaisia ammattilaisia, joiden työn avulla yhteiskunta kehittyy, sanoo Jaar.

Jos haluamme saada opetuksesta kaiken mahdollisen hyödyn irti, se lähtee opettajien kunnioituksesta.

Folisy Jaar

Sen lisäksi, että opiskelijat saavat paljon uutta tietoa, heidän mukanaan siirtyy myös hyviä käytäntöjä. Fousy Jaar on laittanut merkille, millainen vaikutus esimerkiksi pienellä tauolla voi oppituntien välissä olla.

– Meillä ei Namibiassa ole tällaisia pieniä taukoja tuntien välissä, sanoo Jaar.

Entinen kehitysmaa ostaa nyt koulutusta

Namibia on nyt samankaltaisessa tilanteessa kuin mitä Suomessa oltiin satakunta vuotta sitten. Maata repineet sodat ovat ohi. Itsenäisellä Namibialla on mahdollista kasvattaa ja kehittää valtiota sekä sen ihmisiä.

– Entinen kehitysmaa on nyt kehittynyt ja pystyy ostamaan koulutusta ulkomailta, sanoo Granö.

Pisa-tutkimusten sakkaamisesta huolimatta suomalainen opettajankoulutus nauttii maailmalla ilmeistä arvostusta. Opetusvientiä Turun yliopistosta onkin myös muualle maailmaan.

– Parhaillaan opettajankoulutusta on Arabian niemimaalla Omanissa ja seuraavaksi Turkuun tulee opiskelijoita Saudi-Arabiasta, kertoo koulutusjohtaja Päivi Granö.